Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

2η Μαθητική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας με θέμα «Μιλώ για τον τόπο μου» στο 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών η 2η Μαθητική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας με θέμα «Μιλώ για τον τόπο μου». Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση των Σχολικών Συμβούλων Φιλολόγων Πέλλας και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την προώθηση της Τοπικής Ιστορίας ως πεδίου ανάπτυξης του ιστορικού εγγραμματισμού των μαθητών των σχολείων μας αλλά και ως μέσου επικοινωνίας των σχολείων με την τοπική κοινωνία.
Με αυτόν τον τρόπο, η διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης και της ιστορικής συνείδησης, αλλά και στην αυτογνωσία, στην αυτοβελτίωση, στην αυτορρύθμιση και στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών με ισχυρό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των ατόμων. Ο διττός στόχος των συνδιοργανωτών επιτεύχθηκε, καθώς στην εκδήλωση συμμετείχαν με εργασίες τους μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Αριδαίας, το Γενικό Λύκειο Αξού, το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών, το Γυμνάσιο Πέλλας και το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας τους μπορεί να συνεργαστεί με τα σχολεία, προκειμένου να αναδειχθεί η Τοπική Ιστορία της Πέλλας. Έτσι, τον λόγο έλαβαν ο κ. Νίκος Παππάς, αρχαιολόγος, εκ μέρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, ο κ. Κωνσταντίνος Κάμτσης, εκ μέρους της Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος», ο κ. Χρήστος Καθρέπτης, προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Π.Ε.Πέλλας και ο κ. Μίλτος Χαλκόπουλος, αντιπρόεδρος της  Λαογραφικής Εταιρείας Ν. Πέλλας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, οι Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων κ.Ευγενία Δανιηλίδου και κ.Αντωνία Παπαδάκη και η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών κ. Ελένη Πισμίση και παρακολούθησαν η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Πέλλας κ. Αντωνία Πολυξενίδου και πλήθος εκπαιδευτικών και μαθητών. Στο πλαίσιο της ημερίδας μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών, μέλη των πολιτιστικών συλλόγων «Ανατολική Ρωμυλία» Καρυωτών Γιαννιτσών και «Αμπελειών», χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, χάρη στη συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών που στηρίζουν ένθερμα αυτές τις προσπάθειες, και ευελπιστούμε ότι θα καθιερωθεί ως θεσμός.
Ευχαριστούμε θερμά το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών για τη ζεστή φιλοξενία της εκδήλωσης στον χώρο του, ιδιαίτερα τη διευθύντρια κ. Ελένη Πισμίση, τον υποδιευθυντή κ. Ευάγγελο Τσάνη και τον εκπαιδευτικό κ. Θεολόγο Σερέτη, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για τα όμορφα εδέσματα που προσφέρθηκαν, τον Δήμο Γιαννιτσών για το κολατσιό που πρόσφερε στους συμμετέχοντες μαθητές, όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν με τους μαθητές τους μέσα σε ένα ασφυκτικό ωρολόγιο πρόγραμμα για να ετοιμάσουν τις εργασίες τους και όλους τους φορείς που τόσο πρόθυμα δέχθηκαν να συνεργαστούν και να ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τα σχολεία μας.
Οι Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων Πέλλας


Δρ Ευγενία Δανιηλίδου  και Δρ Αντωνία Παπαδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου