Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Ποιες συντάξεις θα έχουν άγριο "ψαλίδι" λόγω της συμφωνίας Κυβέρνησης-δανειστών



Από 200 έως 300 ευρώ το μήνα θα χάσουν όσοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις (άνω των 1.000 ευρώ), ενώ η συνολική απώλεια για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων θα είναι δύο συντάξεις το χρόνο.Σε αυτές τις γραμμές θα κινηθεί η γραμμή της Κυβέρνησης για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2019 κατά 1% του ΑΕΠ, που προβλέπει η συμφωνία που επήλθε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες
συντάξεις, θα μειωθούν αναλογικά και οι επικουρικές συντάξεις, ενώ παράλληλα θα «παγώσουν» οι όποιες αυξήσεις στις συντάξεις επρόκειτο να γίνουν από φέτος, έως και το 2020.
Από τις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων κατά 25% εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 1,7 δισ. ευρώ, ενώ όπως όλα δείχνουν θα διασωθούν οι κύριες συντάξεις που είναι χαμηλότερες από 600 ευρώ το μήνα και οι επικουρικές που είναι μικρότερες από 100 ευρώ το μήνα.
Tα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να καταρτίσουν την τελική συμφωνία. Ως βάση του σχεδιασμού τους μπαίνουν 900.000 περίπου συνταξιούχοι (από το σύνολο των 1,4 εκατ.) που θα έχουν «προσωπική διαφορά» στην κύρια σύνταξή τους άνω των 200 ευρώ.
Όπως υποστηρίζουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται περίπου 1,6 δισ. ευρώ, ενώ από τις επικουρικές θα εξοικονομηθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου