Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Φιγιόν: " Η Γαλλία μπορεί να χρεωκοπήσει όπως...η Ελλάδα"



«Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με την ίδια τύχη που έχει η χρεωμένη Ελλάδα», προειδοποίησε, σήμερα Σάββατο από την Κορσική, ο συντηρητικός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν.Ο Φιγιόν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επαναλαμβάνει σκοπίμως μια φράση του που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο νησί της Μεσογείου πριν από δέκα χρόνια.

«Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει εδώ στην Κορσική το 2007. Είμαστε ένα κράτος που βρίσκεται σε πτώχευση... Έχουμε ένα χρέος που μας υποχρεώνει να αναζητάμε καθημερινά δισεκατομμύρια ευρώ στις διεθνείς αγορές», είπε ο Φιγιόν προς τους υποστηρικτές του.
«Η Γαλλία σήμερα είναι μια χώρα που μπορεί να καταρρεύσει σαν την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, ακόμη κάποια στιγμή και σαν την Ελλάδα», σημείωσε.
Ο Φιγιόν έχει βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην ανάγκη περιορισμού των δημοσίων δαπανών και μείωσης του ελλείμματος της χώρας λέγοντας ότι θα καταργήσει 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 100 δισ. ευρώ, προτάσεις που είναι σκληρότερες από εκείνες όλων των υπόλοιπων βασικών υποψηφίων.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 στην Κορσική, ως πρωθυπουργός υπό τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο Φιγιόν είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα λέγοντας ότι ηγείται ενός διαλυμένου κράτους.
«Είμαι επικεφαλής ενός κράτους που βρίσκεται σε πτώχευση. Είμαι αρχηγός ενός κράτους που επί 15 χρόνια παρουσιάζει ένα τεράστιο έλλειμμα. Είμαι επικεφαλής μιας χώρας που δεν έχει υπερψηφίσει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό μέσα σε 25 χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είχε δηλώσει τότε.
Παρότι η κυβέρνηση Σαρκοζί μετρούσε μόλις μερικούς μήνες ζωής, είχε αναλάβει τα ηνία από τον Ζακ Σιράκ, επίσης συντηρητικό, ο οποίος είχε κυβερνήσει για δύο θητείες από το 1995.
Η κριτική του Φιγιόν ήταν μακράν η σφοδρότερη για τις οικονομικές επιδόσεις της περιόδου Σιράκ που εξαπέλυε τότε η νέα κυβέρνηση. Σήμανε επίσης την αρχή μια μακράς διαμάχης ανάμεσα σε Φιγιόν και Σαρκοζί με αναλυτές να παρατηρούν ότι ο τότε πρωθυπουργός Φιγιόν αποκαλούσε τον εαυτό του επικεφαλής του κράτους, ένας ρόλος που ανήκει στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Με τρεις εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις εκλογές ο Φιγιόν προσπαθεί να επιστρέψει στο προσκήνιο έχοντας χάσει τη δημοτικότητα που απολάμβανε μετά τη νίκη του επί του Σαρκοζί στις προκριματικές των συντηρητικών τον Νοέμβριο εξαιτίας σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται.
Οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν στην τρίτη θέση, πίσω από το νέο φαβορί, τον ανεξάρτητο κεντρώο Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Αν αποδειχτούν βάσιμες, ο Φιγιόν μπορεί να είναι ο πρώτος συντηρητικός υποψήφιος που αποκλείεται από τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μακρόν να επικρατεί στο δεύτερο γύρο στις 7 Μαϊου της Λεπέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου