Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Χωρίς ίχνος ντροπής Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου."Σε μια συμφωνία υπάρχουν και συμβιβασμοί"



Από τον «έντιμο» συμβιβασμό στον… επώδυνο συμβιβασμό φαίνεται πως κατέληξε η ελληνική πλευρά στο χθεσινό eurogroup, στη Μάλτα.«Είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας. Όπως όλες οι συμφωνίες, όπου υπάρχουν συμβιβασμοί υπάρχουν, πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό και είναι και πράγματα που μας ικανοποιούν. Στη φύση κάθε συμφωνίας οι συμβιβασμοί» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του
Eurogroup και πρόσθεσε:  «Όπως ακούσατε από τον πρόεδρο του Eurogroup θα έχουμε 1% μέτρα το 2019 και 1% μέτρα για τους φόρους το 2020. Η συμφωνία είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα και θα ισχύουν έτσι και αλλιώς και τα θετικά θα νομοθετηθούν και θα ισχύσουν εάν είμαστε εντός στόχων».
Ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να δώσει έμφαση στα θετικά μέτρα λέγοντας ότι το 2019 αυτά θα είναι από την πλευρά των δαπανών και θα περιλαμβάνουν ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, την απασχόληση, τη συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα και τις επενδύσεις. Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι από την πλευρά των φόρων, με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος.
Τα θετικά μέτρα αντισταθμίζουν τα άλλα μέτρα και δημιουργούν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, σημείωσε.
Συνολικά όλο αυτό το πακέτο, και τα εργασιακά, που δεν θα γίνει λοκ άουτ, ούτε αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 θα επιστρέψει σε κάποιου είδους κανονικότητα, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Τέλος, επαναλαμβάνοντας όσα ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 μόνο εάν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος.




H κα Αχτσιόγλου μιλώντας στον ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι «είναι πιθανό να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους». Σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου τα μέτρα για το χρέος είναι μέρος του πακέτου που βρίσκεται στο τραπέζι.
Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά, παραδέχτηκε. Το πλαίσιο ήταν συγκεκριμένο, ότι δηλαδή θα υπάρξει μια συμφωνία μέτρων «μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου».
Σε ότι αφορά τα εργασιακά είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει περαιτέρω απορρύθμιση. Στις ομαδικές απολύσεις δεν θα υπάρξει αλλαγή ούτε στο όριο του 5%, ούτε στον απόλυτο αριθμό (30). Δεν θα υπάρξει ούτε lock out, ενώ στον συνδικαλιστικό νόμο θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές που αφορούν τα «συνδικαλιστικά δικαιώματα».
Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις είπε ότι με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Για τις συντάξεις η υπουργός Εργασίας είπε ότι το συμφωνημένο πλαίσιο προβλέπει η παρέμβαση να γίνει εφάπαξ. Είναι αρνητικό ότι θα υπάρξει περικοπή στις προσωπικές διαφορές. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση.
Στα θετικά μέτρα στάθηκε στο επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, την επιδότηση ενοικίου, την κάλυψη για βρεφονηπιακούς σταθμούς και προγράμματα εργασίας για τους νέους ανθρώπους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου