Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές από τον παγετό στα Κεράσια και στα Οπωροφόρα της Π.Ε. Πέλλας



Οι κερασοκαλλιεργητές και συνολικά οι δενδροκαλλιεργητές των χωριών του ορεινού όγκου των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας στα βόρεια της Π.Ε. Πέλλας, βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά σε απόγνωση, μιας και στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής χρονιάς έπαθαν μεγάλες ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή τους σε Κεράσια, Δαμάσκηνα, Βερίκοκα, πρώιμα Ροδάκινα, Ακτινίδια, Μήλα από παγετό το τριήμερο 20-22 Απρίλη.

Σε πολλά χωριά, σύμφωνα και με εκτιμήσεις των γεωπόνων της Δ.Α.Ο.Κ. της Π.Ε. Πέλλας, οι ζημιές αγγίζουν το 100% στην αναμενόμενη παραγωγή Κερασιών, 80-90% στην αναμενόμενη παραγωγή Μήλων & πρώιμων Ροδάκινων και ανάλογες ζημιές στις υπόλοιπες δενδροκαλλιέργειες.
Δέχονται έτσι τη “χαριστική βολή”, μιας και είναι ακόμη απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016, ενώ παράλληλα έχουν να λαβαίνουν από την Πολιτεία εξισωτικές αποζημιώσεις και επιστροφή φόρου πετρελαίου του 2015, την ίδια στιγμή που τους κοινοποιούνται τα ειδοποιητήρια πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΕΦΚΑ.
Οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή & στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.
Τη ίδια στιγμή μάλιστα, που το εισόδημα τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τα μέτρα “φοροληστείας” που προβλέπονται στα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

·        Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές και από προηγούμενους παγετούς στα οπωροφόρα (Κεράσια, Ροδάκινα, Δαμάσκηνα, Βερίκοκα, Ακτινίδια,) της Π.Ε. Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
·        Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αφού το εισόδημα τους συνεχώς μειώνεται εξ αιτίας των πολιτικών της ΕΕ για την αγροτιά & των μέτρων των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
·        Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργη-τών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές του.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου