Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Πανελλαδικές: Πολιτικές «πιρουέτες» Γαβρόγλου για τον αριθμό των εισακτέων - Κόντρα με τη ΝΔ



Έκανε πίσω ο υπουργός Παιδείας, λέγοντας ότι φέτος θα μειωθούν κατά 500 και όχι κατά 1.000, που αρχικά είχε προταθεί.

Πολιτικές «πιρουέτες» με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Παιδείας. Από τα Γιάννενα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έκανε πίσω στο θέμα της μείωσης του αριθμού των εισακτέων, λέγοντας ότι φέτος θα μειωθούν κατά 500 και όχι κατά 1.000, που αρχικά είχε προταθεί.


Η ΝΔ, δια στόματος της βουλευτού Νίκης Κεραμέως κάνει λόγοι για εμπαιγμό στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας κρίνει ως θετική εν μέρει την ανακοίνωση Γαβρόγλου, ωστόσο περιμένει τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, για να λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Θεωρούμε θετική εξέλιξη την κατανόηση από το Υπουργείο Παιδείας του μείζονος προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στους μαθητές και εν γένει στις οικογένειες τους, με τη δραστική μείωση των θέσεων εισακτέων (σε ποσοστά που φθάνουν το 21%) σε παραγωγικές σχολές υψηλής ζήτησης.

Όμως η κατανομή της μείωσης αυτής στα δύο επόμενα ακαδημαϊκά έτη, αφορά ουσιαστικά μόνο τους υποψήφιους της τρέχουσας και της επόμενης χρονιάς, τους σημερινούς δηλαδή 18άρηδες και 17άρηδες, και κατά συνέπεια τους πλήττει ασύμμετρα.

Πρόταση μας προς το Υπουργείο Παιδείας είναι ότι η προς έκδοση Υπουργική απόφαση να προβλέπει ότι :

(α) ο επιμερισμός της μείωσης των θέσεων εισακτέων  αφορά βάθος πενταετίας ώστε να αφομοιωθεί ισόρροπα και

(β) να έχει εφαρμογή από τις Πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου έτους ώστε να είναι έγκαιρα γνωστές οι κατανομές των θέσεων και να αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα αναστάτωσης και απογοήτευσης των φετινών υποψηφίων όπως αυτό έχει δημιουργηθεί από την ανακοίνωση των δραστικών μειώσεων μόλις 2 μήνες από τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Τέλος θεωρούμε «δώρο άδωρον» το άνοιγμα των μηχανογραφικών για τη δήλωση και 5ου μαθήματος από τους μαθητές, καθώς κανείς μαθητής δεν προλαβαίνει να προετοιμαστεί σε 5ο μάθημα μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Θεωρούμε ότι στη συνάντησή μας που έχει κανονίσει ο Υπουργός να γίνει αύριο Δευτέρα 3/4/2017 στις 17:00 το απόγευμα στο Υπουργείο Παιδείας, θα δώσει λύση και θα επαναφέρει την πολύτιμη ηρεμία στην μαθητική κοινότητα των 90.000 υποψηφίων και των οικογενειών τους».

Από την πλευρά της, η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τη νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη μείωση του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η προχειρότητα και η έλλειψη στόχευσης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνονται καθημερινά. Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνιστούν ύψιστη δοκιμασία για τους μαθητές, οι οποίοι εμπαίζονται κατ’ εξακολούθηση, αντί απερίσπαστοι να επικεντρώνονται στην κορύφωση της προσπάθειάς τους.

Έτσι, σήμερα, μόλις δύο μήνες πριν τη διενέργεια των εξετάσεων:

- Τροποποιείται επανειλημμένως με υπουργικές αποφάσεις ο αριθμός των εισακτέων σε σχολές υψηλής ζήτησης

- Οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι αμφιλεγόμενες ως προς το χρόνο διενέργειάς τους και την ισονομία που εξασφαλίζουν απέναντι σε όλους τους υποψηφίους, αφού οι εξεταζόμενοι το Σεπτέμβριο κερδίζουν άλλο ένα δίμηνο προετοιμασίας

- Παρατηρείται καθυστέρηση στις προκαταρκτικές ενέργειες των πανελλαδικών, όπως ο έλεγχος των συστημάτων μετάδοσης των θεμάτων, που άλλες χρονιές ξεκινούσε από τον Φεβρουάριο.

Το Υπουργείο δεν διασφαλίζει την αναγκαία σταθερότητα, δεν επιδεικνύει αξιοπιστία, αντιθέτως επιτείνει την αγωνία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας αχρείαστη αναστάτωση».

Η απάντηση του υπουργείου στη ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να χρησιμοποιήσει τις Πανελλαδικές ως την αιχμή της αντιπολιτευτικής της τακτικής, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας στην απάντησή του προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και καλεί την ΝΔ να συγκρατηθεί και να βρει άλλους τρόπους να εκφράσει τις αντιπολιτευτικές της διαθέσεις.

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναφέρεται στην απάντηση, για πρώτη φορά κάνει μία προσπάθεια να συνεννοηθεί με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τον αριθμό εισακτέων.

«Είναι μία αρχή. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να αδιαφορεί για τα προβλήματα που εντοπίζουν πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περίπτωση που ο αριθμός εισακτέων υπερβαίνει τις δυνατότητές τους. Το εύκολο μεν αλλά το παιδαγωγικά προβληματικό θα ήταν να αγνοήσει το υπουργείο τις προτάσεις των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Αυτό θέλει η Νέα Δημοκρατία;» υπογραμμίζεται και διευκρινίζεται πως «με σεβασμό στην αγωνία των νέων που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις, αποφασίστηκε η μείωση στις συγκεκριμένες Σχολές να αρχίσει από φέτος, και να συνεχιστεί του χρόνου, ώστε να η μείωση να κατανεμηθεί σε δύο χρόνια».

«Έχει ενδιαφέρον ότι η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να βγάλει συμπεράσματα για το κατά πόσο ευσταθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί για τις επαναληπτικές, χωρίς καν να την έχει δει» τονίζει το υπουργείο και αναφέρει πως «αν κάποιος αρρωστήσει στη διάρκεια των εξετάσεων του Ιουνίου είναι λογικό να μην μπορεί να εξεταστεί λίγες μέρες μετά την ασθένεια. Μήπως η Νέα Δημοκρατία υπονοεί ένα σύστημα επαναληπτικών που θα ενισχύει όχι εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη, αλλά εκείνους που θα “αρρωστήσουν” για άλλους λόγους; Είναι ακραίο να ανοίγει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα "νομιμότητας εξετάσεων" και δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας και πολιτικών επιχειρημάτων.», επισημαίνει το υπουργείο.

Σχετικά με την καθυστέρηση στον έλεγχο των συστημάτων μετάδοσης των θεμάτων που παρατηρεί η ΝΔ το υπουργείο διερωτάται «από που έχει την ψευδή αυτή πληροφορία; Ελπίζουμε ειλικρινά να μην υιοθετήσει τη νέα πρακτική των fake news». Η απάντηση που δίνεται για το θέμα αυτό είναι ότι «το υπουργείο έχει ήδη ολοκληρώσει όλους τους ελέγχους και κάνει σε εβδομαδιαία βάση όλες τις προετοιμασίες όπως γίνονται όλα τα χρόνια, ενώ έχει επιπρόσθετα σχεδιάσει συνεχείς ελέγχους έως την έναρξη των εξετάσεων».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου