Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου η Βενεζουέλα



Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Βενεζουέλα, καθώς μετά τη "μητέρα όλων των διαδηλώσεων", η οποία άφησε πίσω της τρεις νεκρούς και βίαια επεισόδια, η ένταση κλιμακώνεται και η αντιπολίτευση καλεί σε νέες διαδηλώσεις στους δρόμους του Καράκας και των άλλων πόλεων.  Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση έως τώρα εναντίον της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, με κεντρικό σύνθημα την παραίτηση της κυβέρνησης.


Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αντιδιαδηλώσεις, ενώ πολιτοφύλακες άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, επικεφαλής των οποίων ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.

Στη διάρκεια της νύχτας διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και εκτόξευσαν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς και τους άνδρες της Εθνοφρουράς.

Ο Μαδούρο, από την πλευρά του, κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκίνηση πραξικοπήματος.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, απηύθυνε προειδοποίηση προς τις αρχές του Καράκας, καλώντας τες να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μαδούρο προχώρησε σε κατάσχεση του εργοστασίου της General Motοr.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδας έχουν σκοτωθεί οκτώ άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες.

Αιματοβαμμένη Τετάρτη


Την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι στη Βενεζουέλα. Δύο διαδηλωτές και ένας στρατιώτης.

Ως πρώτος νεκρός αναφέρεται ο 17χρονος Κάρλος Μορένο στο Καράκας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο νεαρός δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις, ωστόσο πυροβολήθηκε στο κεφάλι από οπαδούς της κυβέρνησης.

Δεύτερη νεκρή είναι η φοιτήτρια Πάολα Ραμίρεζ, η οποία έχασε τη ζωή της στην πόλη Σαν Κριστομπάλ. Βρισκόταν με το σύντροφό της όταν δέχθηκαν τα πυρά ομάδας ανδρών την ώρα που αποχωρούσαν από διαδήλωση κατά του Μαδούρο.

"Ήμασταν πάνω στη μοτοσικλέτα και μας ακολουθούσαν πυροβολώντας. Κάποια στιγμή την άφησα για να βρει την αδερφή της μέχρι να κρύψω τη μηχανή και όταν επέστρεψα τη βρήκα στο έδαφος", δήλωσε στο Reuters ο φίλος της.

Τρίτος νεκρός είναι ένας στρατιώτης, ο οποίος σκοτώθηκε από οπαδό της αντιπολίτευσης.

Φωτογραφίες διεθνών πρακτορείων δείχνουν τραυματίες τόσο διαδηλωτές όσο και αστυνομικούς.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιτέθηκε στην αστυνομία και ότι προέβη σε λεηλασίες, ενώ πρόσθεσε ότι έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου