Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Νέο σοκ για 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους.Πέρασε αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ !!!.



Αντιμέτωποι με την απαίτηση των δανειστών να χάσουν το ΕΚΑΣ κινδυνεύουν να βρεθούν από τον επόμενο μήνα 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι θα κληθούν να το επιστρέψουν και μάλιστα αναδρομικά (από 1/1/2017).Σύμφωνα με πληροφορίες στον κατάλογο με τις «προαπαιτούμενες δράσεις» στο νούμερο 36 αναφέρεται πως «με στόχο να καταργηθεί το ΕΚΑΣ, θα υιοθετήσει (η κυβέρνηση) τις υπουργικές αποφάσεις για τους κανόνες χορήγησης για το 2017».

Με άλλα λόγια, καλείται η κυβέρνηση να αναιρέσει το «μεσοβέζικο» σχέδιο που είχε εφαρμόσει για το 2017, φοβούμενη το πολιτικό κόστος μιας οριζόντιας περικοπής του ΕΚΑΣ σε όσους δεν πληρούσαν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που προέβλεπε το τρίτο μνημόνιο. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην κατάργησή του, επέλεξε μείωση κατά 50% του επιδόματος για τους 250.000 δικαιούχους που λαμβάνουν την παροχή το 2017, καθορίζοντας νέες κλίμακες και προϋποθέσεις χορήγησής τους.
Έτσι για το 2017 το ΕΚΑΣ μειώθηκε στο μισό, δηλαδή όσοι έπαιρναν 230 ευρώ το μήνα θα «έπεφταν» στα 115 ευρώ, όσοι έπαιρναν 172,5 ευρώ στα 86,2 ευρώ, όσοι έπαιρναν 115 ευρώ στα 57,5 ευρώ και όσοι εισέπρατταν 57,5 ευρώ το μήνα, λαμβάνουν πλέον μόλις 28,8 ευρώ. Παράλληλα θεσπίστηκαν αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ μέτρα, όπως πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη και χορήγηση έκτακτης μηνιαίας ενίσχυσης ίσης με το ΕΚΑΣ σε δικαιούχους με αναπηρία άνω του 80% και σε συζύγους που έχασαν και οι δύο το βοήθημα.
Ωστόσο το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης δεν άρεσε στους δανειστές, οι οποίοι απαιτούν στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και μάλιστα αναδρομικά από 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) καλεί την κυβέρνηση «να μην νομοθετήσει αυτή την ακραίας βαρβαρότητας προαπαιτούμενη δράση», να επαναχορηγήσει το επίδομα σε όσους το έχασαν και να θεσπίσει ΕΚΑΣ για όλους τους νεοσυνταξιούχους που θα λάβουν χαμηλές συντάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ οργανισμών κύριας ασφάλισης εκτός των συνταξιούχων του ΟΓΑ, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2017, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.
- Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.
- Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ.
- Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά, αφορούν σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2015 και δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου