Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

«Πόρτα εξόδου» από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε 30.000 συμβασιούχους



Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο δείχνει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε περίπου 30.000 συμβασιούχους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα πρέπει μάλιστα να επιστρέψουν όσα χρήματα πήραν κατά τη διάρκεια των παρατάσεων που υπήρξαν στις συμβάσεις τους.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ομόφωνα έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων και κατά συνέπεια τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ, με το
σκεπτικό ότι αυτό απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις του Συντάγματος.

Παράλληλα, προχώρησε την υπόθεση ένα βήμα παραπάνω, καθώς με πλειοψηφία 17 - 14 αποφάνθηκε πως τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το χρονικό διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους.

Έτσι, θα πρέπει να δώσουν πίσω οι συμβασιούχοι τα χρήματα που «παράνομα», σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, έλαβαν, καθώς το Α΄ Κλιμάκιο με τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας θα ξεκινήσει άμεσα τους ατομικούς καταλογισμούς των ποσών αυτών.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Α΄ Κλιμάκιο του Α΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο την αρχαιότερη σύμβουλο Μαρία Αθανασοπούλου κλήθηκε να αποφανθεί εάν πρέπει να εγκριθούν ή όχι εντάλματα πληρωμών συμβασιούχων δήμου που οι συμβάσεις τους είχαν παραταθεί, με πρόσφατους νόμους (επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου).

Το Α΄ Κλιμάκιο έκρινε ότι οι επίμαχες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές, ενώ αποφάνθηκε ότι τα χρήματα (αποδοχές) που έχουν λάβει οι συμβασιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους πρέπει να επιστραφούν. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο θέμα παραπέμφθηκε από το κλιμάκιο στην Ολομέλεια για οριστική κρίση, η οποία με την απόφασή της αρνείται οριστικά και αμετάκλητα τη μονιμοποίηση των περίπου 30.000 συμβασιούχων στους ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου