Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Τα δωσαν όλα στους δανειστές και κράτησαν ...τις καρέκλες τους.



Η διαπραγμάτευση που διήρκησε 12 ώρες ανάμεσα σε ελληνική πλευρά και θεσμούς οδήγησε σε μία συμφωνία η οποία συνεπάγεται μία νέα σειρά επίπονων μέτρων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τα εργασιακά, την αγορά και την ενέργεια.
Στην « προκαταρκτική» τεχνική συμφωνία που επετεύχθη μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στις 6 σήμερα το πρωί περιλαμβάνονται τα εξής:
-Πώληση του 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και του 17%
του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

-Επέκταση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Ειδικά για το θέμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες». Επίσης όσον αφορά στην αγορά φαρμάκων, υπάρχει πρόβλεψη για πώληση των μη συνταγογραφούμενων και εκτός φαρμακείων.

Για τα εργασιακά προβλέπονται οι εξής αλλαγές:

Ι/ Συνεχίζεται η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.
ΙΙ/ Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων καταργείται η πρόβλεψη για υπουργική έγκριση και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.
ΙΙΙ/ Το όριο για τις ομαδικές απολύσεις δεν ξεπερνά το 5% και τουλάχιστον έως το 2019 δεν προβλέπεται νόμος για το λοκ άουτ. Άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι από το 2019 κι έπειτα καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες περί δέσμευσης της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, για τις ομαδικές απολύσεις από τα μέσα περίπου του 2018 αναμένεται να υπάρξει νέα νομοθεσία για την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
ΙV/ Στον δημόσιο τομέα προβλέπεται πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων, νέος γύρος κινητικότητας και αξιολόγηση.

Ειδικότερα έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι συμβασιούχοι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 49.104 και στα τέλη του 2019 τους 48.420.

Τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και τα μέτρα- αντίμετρα θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου. Επίσης, τα νομοσχέδια θα μεταφραστούν και θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνταχθεί η «Έκθεση Συμμόρφωσης», η οποία θα συζητηθεί αρχικά στο Euro Working Group και στη συνέχεια στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει και τη δόση των 7 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του ξενοδοχείου Χίλτον, όπου διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος (σ.σ. για το χρέος). Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου