Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

«Κλειστά την Κυριακή» η απάντηση των μικρομεσαίων εμπόρων



«Συνταγματικό ατόπημα» χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές 30 Κυριακές τον χρόνο, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργο Καββαθά και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι πρόκειται για μια εξώφθαλμα φωτογραφική διάταξη, που έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Γι΄αυτό άλλωστε, όπως υποστήριξε, στις τουριστικές περιοχές θα περιληφθεί το παραλιακό μέτωπο από την Καλλιθέα έως τη Γλυφάδα, αλλά και οι περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, κατά τον ίδιο, βασικό μέλημα των ίδιων συμφερόντων είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, η ΕΣΕΕ από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΟΙΥΕ θα προσφύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ως γνωστόν έκρινε αντισυνταγματική προηγούμενη απόφαση για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων σε επιλεγμένες περιοχές.
Βέβαια, επειδή είναι προφανές ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ θα καθυστερήσει, σε πρώτη φάση, η ΕΣΕΕ ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν συγκεκριμένη θέση επί του θέματος. Παράλληλα, οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή όπου προβλέπεται να είναι ανοικτά λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ η ΟΙΥΕ θα προκηρύξει απεργία.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της λειτουργίας τις Κυριακές καθώς το επιπλέον κόστος ανέρχεται στα περίπου 9 εκατ. ευρώ για κάθε μία από αυτές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν εξυπηρετεί τις τουριστικές ανάγκες αλλά συγκεκριμένα εγχώρια συμφέροντα.
Μάλιστα σημείωσε σκωπτικά: «Γιατί να ανοίγουν τα καταστήματα γύρω από το αεροδρόμιο; Μήπως για να αγοράζουν ψυγεία και έπιπλα οι τουρίστες;».
Όπως ο ίδιος ανέφερε, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η σπουδαιότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, οι οποίες προσφέρουν το 85% της απασχόλησης. Γι' αυτό και θα πρέπει να περιφρουρηθούν, ώστε να μη χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας.
Αναχρονιστική χαρακτήρισε από την πλευρά την προωθούμενη ρύθμιση ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, γνωστοποιώντας ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στο εμπόριο (περίπου 30%) που έχουν δουλέψει τις θεσμοθετημένες Κυριακές, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, είτε λόγω αδυναμίας των επιχειρήσεων, είτε λόγω αντεργατικών πρακτικών.
Χαρακτήρισε αστείες τις αναφορές περί αύξησης του κύκλου εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων στην περίπτωση που θα λειτουργούν τις Κυριακές και απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία μιας συμμαχίας για τη διάσωση των θέσεων και των όρων εργασίας, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου