Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Εκδήλωση ΔΗ.ΣΥ. για τον αγροτικό τομέα στα Γιαννιτσά

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/5/2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννιτσών η εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης(ΔΗ.ΣΥ.) για τον αγροτικό τομέα και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η νέα συμφωνία- 4ο μνημόνιο- που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση.
Η εκδήλωση ήταν σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτηρίστηκε από το υψηλό επίπεδο των τοποθετήσεων και αναδείχθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες & κτηνοτρόφους.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. στην Πέλλα  Ευάγγελος Προκοπίδης, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά των αγροτικών καλλιεργειών του νομού, καθώς και τα προβλήματα που απασχολούν  τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Έκανε ειδική αναφορά στην υλοτομία που απασχολεί μεγάλο αριθμό κατοίκων στον ορεινό όγκο, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού.
Ακολούθως ο Γραμματέας του Περιφερειακού οργάνου Χρήστος Παπαδούλης και η υπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικού Αγαθή Μακρίδου, έκαναν αναφορά στις γενικές πολιτικές που επικρατούν σήμερα και στα δομικά προβλήματα που απασχολούν την Γεωργία.
Ο  Μιχάλης Τσελέπης -Βουλευτής-Υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής ΔΗ.ΣΥ. περιέγραψε τις θέσεις της ΔΗ.ΣΥ, έκανε αναλυτική περιγραφή των νέων μέτρων καθώς και των αρνητικών επιπτώσεων στους αγρότες. Αναφέρθηκε στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, στην αναγκαιότητα  διαμόρφωσης νέου θεσμικού πλαισίου στο συνεταιριστικό κίνημα, καθώς και για στην εποπτεία που πρέπει να υπάρχει στην αγορά, προκειμένου να προστατευθούν οι αγρότες.
Τέλος, ζήτησε από όλους να συνδράμουν με τις προτάσεις τους στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου που επιχειρεί η ΔΗ.ΣΥ.
 Η Κατερίνα Μέλφου, καθηγήτρια των ΤΕΙ στο Τμήμα τεχνολόγων Γεωπονίας – υπεύθυνη Αγροτικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει μια νέα γενιά αγροτών, στην οποία θα κυριαρχεί η κατάρτιση καθώς και η μεταφορά της γνώσης από την έρευνα στην παραγωγή.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν κατατέθηκαν ουσιαστικές προτάσεις.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν και αναφέρθηκαν ειδικά:
-Στις καθυστερήσεις πληρωμών των οικονομικών ενισχύσεων(ενιαίας-εξισωτικής-επιστροφή ΦΠΑ κ.α.)
-Στην αύξηση του κόστους παραγωγής(φυτοφάρμακα, σπόροι κ.α.)
-Στην αύξηση των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών.
-Στα προβλήματα που δημιουργούνται από τους δασικούς χάρτες.
-Στην καθυστέρηση πληρωμών από τον ΕΛΓΑ.
-Στην ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
-Στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και Ευρωπαϊκών κανονισμών που αφορούν τους βοσκοτόπους.
-Στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων.
-Στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης των αγροτών.
Κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης, ήταν η αγωνία των εκπροσώπων των αγροτών και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «ο κάμπος έχει ερημώσει και στον ΟΣΔΕ κάνουν δηλώσεις  υπερήλικες που έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματα τους και σιγά -σιγά θα έχουμε μια εικονική γεωργία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην Υπουργός κ. Γ. Πασχαλίδης, ο κ. Νίκος Παπανικολάου πρώην Δήμαρχος Πέλλας, ο κ. Γ. Αρβανιτίδης βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Νομού μας καθώς και εκπρόσωποι αγροτών από όλο το Νομό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου