Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας για την κατάσταση στην προσχολική αγωγή

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) από την ίδρυσή της θέτει το θέμα των Παιδικών Σταθμών στην αιχμή του δόρατος στις διεκδικήσεις της.  Αγωνίζεται για Κρατικούς, Δημόσιους, Δωρεάν, Σύγχρονους και Ασφαλείς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
    Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων εγγραφής των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς. Στη δέσμη των «αντίμετρων», τα οποία συνοδεύουν το νέο πακέτο μέτρων που πρόσθεσε στο αντιλαϊκό οικοδόμημα που ισοπεδώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, συγκαταλέγει η κυβέρνηση τη «δωρεάν πρόσβαση παιδιών από φτωχές οικογένειες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς».
  Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ούτε «ίχνος» αναφοράς στην ανάγκη για εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των παιδιών σε δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς. .Είναι η ίδια κυβέρνηση που πέρυσι έβαλε τους ιδιώτες βαθιά στο χώρο των Παιδικών Σταθμών μέσα από λεγόμενα voucher.  Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η πλειοψηφία των δημάρχων. 
    Το «αντίμετρο» των Παιδικών Σταθμών που σκιαγραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει τη σφραγίδα της διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Ο πήχης, δηλαδή, έχει τεθεί τόσο χαμηλά όσο χρειάζεται για να βρίσκουν μια στοιχειώδη φροντίδα τα παιδιά των οικογενειών που ζουν κάτω από τα απαράδεκτα όρια της φτώχειας. 
     «Αντίμετρα» όπως το παραπάνω δεν έχουν απλά την «έγκριση» και τη «συμφωνία» των «θεσμών», αλλά κινούνται στις ράγες της πολιτικής της ΕΕ και άλλων διακρατικών οργανισμών.   
         Στόχος της ΕΕ δεν είναι η δημιουργία ενός δικτύου δημόσιων και δωρεάν, ποιοτικών υπηρεσιών και υποδομών Προσχολικής Αγωγής, αλλά υπηρεσίες που θα πληρώνονται εν μέρει ή στο σύνολό τους από την ίδια την οικογένεια, ενώ θα λειτουργούν με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των γονιών, ιδιαίτερα των μητέρων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα της προσχολικής αγωγής. Τέτοια παραδείγματα έχουν κάθε χρόνο οι γονείς και εδώ στην περιοχή μας, όταν καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τις ελλείψεις στις δομές προσχολικής αγωγής.

Καλούμε τις εργαζόμενες και άνεργες μητέρες, τις εργαζόμενες στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς : Κανένας εφησυχασμός. Καμιά αναμονή.
Τα δικαιώματα των παιδιών μας είναι ευθύνη μας.


    Απαιτούμε: Αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς. Με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε εισφοράς των γονιών. Κανένα παιδί εκτός Παιδικών Σταθμών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου