Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Αμόκ της Τουρκίας με τον Τράμπ για την παροχή όπλων στους Κούρδους



Σε κατάσταση αμόκ βρίσκεται το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ουάσιγκτον περί παροχής βαρέως οπλισμού στους Κούρδους της Συρίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκιλντιρίμ, κάνει λόγο για ενέργεια που θα προκαλέσει απώλειες στην ίδια την Αμερική, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, δηλώνει πως πρόκειται για εχθρική πράξη κατά της Τουρκίας που θα έχει συνέπειες.
Την ίδια ώρα σύσσωμη η αντιπολίτευση τόσο των ρεπουμπλικανών- κεμαλιστών, όσο και
των γκρίζων λύκων, ζητούν από τον Ερντογάν να ακύρωση την προσεχή συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτν Τράμπ.


Η αμερικανική ανακοίνωση έπεσε σαν βόμβα στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ, διότι κανείς στρατιωτικός εγκέφαλος στην Τουρκία δεν περίμενε καμία στροφή, την ώρα που στην Ουάσιγκτον, τρεις Τούρκοι ανώτατοι αξιωματούχοι, ο αρχηγός την ΜΙΤ, o αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και ο πρώτος σύμβουλος του Ερντογάν, εδώ και τρεις ημέρες διαπραγματεύονται με τους Αμερικανούς την ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών.

Βεβαίως, η τουρκική πλευρά, εδώ και πολύ καιρό προσπαθούσε να αποφύγει το αναπόφευκτο. Δηλαδή την επισημοποίηση σε ανώτερο δυνατό επίπεδο της συμμαχίας των Κούρδων της Συρίας με τους αμερικανούς. Όπως φαίνεται το αναπόφευκτο έφτασε, πιάνοντας στην κυριολεξία από τον λαιμό την τουρκική διπλωματία αλλά κα την στρατιωτική ηγεσία της χώρας.


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, εξελίσσεται ένας χείμαρρος στα social media της Τουρκίας, όπου διάσημοι, επιφανείς και απλός κόσμος, ζητούν το κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ, όπου εδώ και δεκαετίες διατηρούν ένα από τα βασικά κέντρα επιχειρήσεων οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Μια βάση με πυρηνικά όπλα, μεγάλη αεροπορική δύναμη και σημαντικότατες εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου ταυτόχρονα με την δύναμη εναέριας τροφοδοσίας των αμερικανικών μαχητικών καθώς και της δύναμης AWAKS που εδρεύει εκεί.

Μέχρι στιγμής οι επίσημες ανακοινώσεις στην Άγκυρα περιορίζονται στον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχηΠρόκειται για μια γιγαντιαία εγκατάσταση η οποία ελέγχει περιοχές από την ανατολική υπερκαυκασία έως και τη Μόσχα και φυσικά με ακτίνα δράσης το σύνολο της κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής καθώς και την Ανατολική Μεσόγειο. Όσο κι αν φαίνεται πως οι αντιδράσεις αυτές είναι ακόμη και κατευθυνόμενες από το ερντογανικό κατεστημένο, η κατάσταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι στο χειρότερο σημείο τους από την αρχή του δευτέρου πολέμου στο Ιράκ και τον Τζόρτζ Μπούς τον δεύτερο.

Μέχρι στιγμής οι επίσημες ανακοινώσεις στην Άγκυρα περιορίζονται στον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, καθώς και στην αντιπολίτευση, δεδομένου ότι ο Ερντογάν σιωπά, προφανώς αναμένοντας κάποιο σήμα από την Ουάσιγκτον που θα του επιτρέψει να ελεγχτεί. Επισημαίνεται όμως ότι από εχθές Τρίτη, εξελίσσεται ένα σενάριο ταχύτατης επιδείνωσης των σχέσεων Άγκυρας – Τελ Αβίβ αλλά και των προσωπικών σχέσεων του προέδρου της Τουρκίας με την Ισραηλινή ηγεσία. Ακόμη και ένας αφελής παρατηρητής, είναι σε θέση να κατανοήσει πως η Άγκυρα δεν διαθέτει την πολυτέλεια να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά αλλά και ταυτόχρονα ανάμεσα στις συμπληγάδες που συνιστούν η Αμερική από τη μία και το Ισραήλ από την άλλη.


Όμως το καίριο ερώτημα αφορά το πώς θα αντιδράσει το ίδιο το τουρκικό ΓΕΕΘΑ το οποίο για λόγους προσωπικής επιβίωσης των ανώτερων και των ανώτατων αξιωματικών, όσων δηλαδή απέμειναν μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ακολούθησε αδιαμαρτύρητα τον Ερντογάν στις επιλογές του. Όλα δείχνουν πως η τουρκική στρατιωτική ηγεσία έχει παγιδευτεί χωρίς να υπάρχουν ορατές διέξοδοι από τον κλοιό στον οποίο έχει απομονωθεί. Με λίγα λόγια η κατάσταση δεν είναι μόνο έκρυθμη σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και εξαιρετικά προβληματική στο εσωτερικό της Τουρκίας, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την Πύρρειο νίκη του προέδρου της Τουρκίας στο δημοψήφισμα.

Παρέμβαση Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαράσσοντας μία ενδιάμεση γραμμή μεταξύ εκείνων που ζητούν ρήξη με τους αμερικάνους και εκείνους που απαιτούν αντίποινα για την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν με βάρέα όπλα τους Κούρδους της Συρίας, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί την Ουάσινγκτον όπου θα εξηγήσει στον Ντόναλντ Τραμπ τις θέσεις της Τουρκίας, ενώ θα συμμετέχει και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσει και τους υπόλοιπους συμμάχους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισημαίνει ότι τα ζητήματα που αφορούν στο Ιράκ και τη Συρία αποτελούν βασικά ζητήματα ασφάλειας για την Τουρκία. Εκφράζει την ελπίδα ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα ταχθούν με το μέρος της, κι όχι με το μέρος των "τρομοκρατών", όπως ο ίδιος αποκαλεί τους Κούρδους της Συρίας, που τους ταυτίζει με το PKK.

Σε αυτά τα πλαίσια, επισημαίνει ο Ερντογάν, "θα μεταφέρω τις απόψεις μας στον αμερικάνο πρόεδρο και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου