Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Σε πωλητήρια τα «κόκκινα» σπίτια



Στη συνεργασία με μεσίτες σε όλη την χώρα προχωρούν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Στόχος είναι να βρεθούν αγοραστές για τα ακίνητα που βρίσκονται υποθηκευμένα σε «κόκκινα» δάνεια τα οποία είναι δύσκολο να γίνουν ξανά εξυπηρετούμενα.
Οι εταιρείες διαχείρισης συνεργάζονται με μεσίτες που γνωρίζουν τις τοπικές αγορές και είναι οι πιο κατάλληλοι αφενός να εκτιμήσουν αλλά και να αναζητήσουν υποψήφιους
αγοραστές για τα εν λόγω ακίνητα σε λογικές για την εποχή τιμές. Έτσι θα αξιοποιηθούν τα εργαλεία του Κώδικά Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας για τις μακροχρόνιες και οριστικές διευθετήσεις των «κόκκινων» δανείων που προβλέπουν «κούρεμα» ή ακόμη και διαγραφή της οφειλής.
Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει την εθελοντική παράδοση ενός ενυπόθηκου ακινήτου στην τράπεζα αλλά και την εθελοντική πώληση ενός ενυπόθηκου ακινήτου. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση προβλέπεται από την ΤτΕ ότι αν το τίμημα της πώλησης υπολείπεται του συνόλου της οφειλής, τότε το ίδρυμα προβαίνει σε διαγραφή της εναπομένουσας οφειλής.
Όπως δηλώνει στο insider.gr έμπειρος κτηματομεσίτης η λύση αυτή προτιμάται από τις εταιρείες διαχείρισης, καθώς από την μια ο αναγκαστικός πλειστηριασμός είναι και πιο ακριβός και πιο χρονοβόρος και από την άλλη ένα πιθανό κύμα αναγκαστικών πλειστηριασμών θα ρίξει ακόμη περισσότερο τις τιμές των ακινήτων που θα βρεθούν προς πώληση. Σημαντικό είναι ακόμη για την εταιρεία να δίνει κίνητρα για την εθελοντική παράδοση του ακινήτου για να αποφεύγει φαινόμενα «καμμένης γης», όπου ο ιδιοκτήτης καταστρέφει το σπίτι πριν το πάρει η τράπεζα. «Μια συνεννοημένη αγοραπωλησία είναι περισσότερο συμφέρουσα για όλα τα μέρη», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η αρχή θα γίνει με τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από δύο χρόνια και έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, ενώ οι πιθανότητες αναβίωσης τους είναι λίγες. Με αυτό τον τρόπο ξεκινούν από τις εταιρείες διαχείριση ακινήτων οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η βραχυπρόθεσμες λύσεις που εφαρμόζουν μέχρι σήμερα οι τράπεζες (περίοδος χάριτος, ή η καταβολή μόνο τόκων) δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχειά της ΤτΕ οι τράπεζες έχουν ήδη ρυθμίσει δάνεια 46,7 δίσ ευρώ αλλά περίπου τέσσερα στα δέκα ρυθμισμένα δάνεια «κοκκινίζουν» και πάλι και υπόκειται ξανά σε ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση των εν λόγω «κόκκινων» δανείων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και να κλιμακωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ήδη έχει ξεκινήσει η Cepal Hellas στην οποία έχει μεταφερθεί «πακέτο» δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Cepal θα μεταφερθούν μέσα σε έναν χρόνο μη εξυπηρετούμενα δάνεια 4 δισ. ευρώ από τα περίπου 12 δισ. ευρώ που διαθέτει η Alpha Bank.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής άδεια λειτουργίας έχει δοθεί πέρα από την Cepal και σε άλλες δύο εταιρείες, την FPS που είναι θυγατρική της Eurobank και την Θεά Άρτεμις της Attica Bank. Όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr σύντομα πολύ σύντομα θα δοθεί και η τέταρτη άδεια, ενώ η ΤτΕ εξετάζει επιπλέον τους φακέλους οκτώ ακόμη εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου