Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ιβάν Σαββίδης.Από εργάτης στα Κολχόζ ...ολιγάρχης και διαπλεκόμενος!



Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, στην περιφέρεια Τσάλκα της Γεωργίας. Το 1980, μετά τη θητεία του, άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον, όπου ξεκίνησε ως απλός εργάτης και έφτασε μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή του εργοστασίου.
Το 1988, χωρίς να σταματήσει να εργάζεται, τελείωσε την Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόβ. Το 1992 και με τη σοβιετική κατάρρευση
, η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε CJSC Donskoy Tabak. Το 1993 εκλέχθηκε γενικός διευθυντής της εταιρίας και παρέμεινε επικεφαλής της επί δέκα χρόνια. Σήμερα, η σύζυγος του Σαββίδη, Κυριακή, αποτελεί, πλέον και τυπικά, τη μεγαλομέτοχο της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας.
Λατρεύει το ποδόσφαιρο και το μπιλιάρδο. Το χειμώνα φοράει σχεδόν πάντα κασκόλ, από τα οποία φέρεται να έχει μία τεράστια συλλογή. Κυκλοφορεί στην Ελλάδα με ένα τεράστιο μαύρο πολυτελέστατο τζιπ Lexus, το οποίο οδηγεί ο ίδιος. Ερχεται πάντα με λίαρ τζετ, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν είναι δικό του ή το νοικιάζει. Μένει με την οικογένειά του στο Ροστόβ, στο Ντον, το οποίο είναι μία παραποτάμια πόλη στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας, στην Αζοφική Θάλασσα, στις εκβολές του ποταμού Ντον. Μάλιστα, για να είναι πιο εύκολη η μετακίνησή του, αγόρασε το… αεροδρόμιο της πόλης!
Εμφανίζεται ως ο προστάτης των Ποντίων όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στην Ελλάδα. Ο Ιβάν Σαββίδης και η σύζυγός του Κυριακή Σαββίδη του Γεωργίου έχουν δύο γιους, τον Γιώργο και τον Νίκο. Πριν από μερικά χρόνια απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια και θεωρείται δημότης Θέρμης Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη έχει στήσει ένα «στρατηγείο» με στενούς συνεργάτες του, η πλειονότητα των οποίων είναι Ρώσοι, ενώ να σημειωθεί ότι και ο ίδιος δεν μιλά ελληνικά.
Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ζωής του έχει κάνει διάφορες δηλώσεις. Οπως: «Ζωή και εργασία κάτω από τη ρωσική σημαία», «στο βάθρο για μένα υπάρχει μόνο η πρώτη θέση», «η φιλοαμερικανική ευρωπαϊκή ιδεολογία έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη σημερινή απελπιστική κατάσταση» και «με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία θα συνεχίσει να κινείται προς μια σταδιακή ανάπτυξη».
Εύκολα κάποιος μπορεί να διακρίνει μία ξεκάθαρη φιλορωσική και ταυτόχρονα αντιαμερικανική θεώρηση των γεγονότων. Αυτό δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση στη Ρωσία. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο Σαββίδης λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Αλλωστε, τα κεφάλαια στο εξωτερικό κατευθύνονται μονάχα όσο το επιθυμεί το Κρεμλίνο. Η εξουσία είναι συγκεντρωτική στη Ρωσία και υπάρχει διαφορετική κουλτούρα και πολιτικό σύστημα. Οπως λένε, δεν θα μπορούσε ο Σαββίδης να εμπλακεί, αν δεν είχε την έγκριση της ανώτερης πολιτικής ηγεσίας.
Ο χλιδάτος γάμος του γιου του στο… «Παλατάκι» Θεσσαλονίκης
Ενδεικτικό της διάθεσης του ομογενή επιχειρηματία είναι ότι τον Ιούνιο του 2016 απαίτησε και τελικά κατάφερε να νοικιάσει το «Παλατάκι» της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει εκεί το… γαμήλιο γλέντι του γιου του Γιώργου, με την εκλεκτή της καρδιάς του, την πανέμορφη Ρωσίδα, Γιάννα Κουντιάκοβα! Το οίκημα ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, αλλά τη διαχείριση έχει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το «Παλατάκι», το οποίο βρίσκεται στην πιο προνομιακή θέση της Θεσσαλονίκης, στο μικρό έμβολο και έχει μια απίστευτη θέα της πόλης, κτίστηκε αρχικά ως κυβερνείο. Μετά έγινε ανάκτορο και έπειτα πέρασε στα χέρια του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Εκεί έμενε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως πρωθυπουργός αλλά και μετέπειτα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στους κήπους, όπου ο εθνάρχης περπατούσε και έκανε τις επαφές του με πολιτικούς, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 χαριεντίζονταν, λικνίζονταν και χόρευαν τσιφτετέλια οι καλεσμένοι της οικογένειας Σαββίδη. Τη διασκέδασή τους είχε αναλάβει ο… Λευτέρης Πανταζής.
Τι δεν έχει αποκτήσει ακόμη…
Ομως, δεν έχουν όλες οι επιχειρηματικές κινήσεις του αίσιο τέλος. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν κατάφερε να αποκτήσει «πράγματα» που ήθελε. Οπως, για παράδειγμα, μία άδεια τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 συμμετείχε στο διαγωνισμό-παρωδία του Νίκου Παππά για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών. Δεν κατάφερε να «χτυπήσει» το διαγωνισμό και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και εξερχόμενος από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης έκανε μία δήλωση που αποτέλεσε το πρώτο δείγμα διαπλοκής με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
«Είπα, αν δεν μπορώ να πάρω εγώ την άδεια, θα κάνω τα πάντα για να πληρώσουν όσο περισσότερο γίνεται οι υπόλοιποι. Δεν είμαι χαμένος, κέρδισα. Τα ποσά ήταν εξωφρενικά. Στην τελευταία φάση κατέθεσα μηδενικό ποσό», ήταν η δήλωση, που έκανε πολλούς να σχολιάσουν πως η παρουσία του εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της κυβέρνησης! Πολλά ΜΜΕ τον χαρακτήρισαν «λαγό» που μπήκε στη διαδικασία μετά από εντολή-συμφωνία με την κυβέρνηση προκειμένου να ανεβάσει όσο περισσότερο γινόταν το τελικό τίμημα. Οπως και να έχει, ο Ιβάν Σαββίδης έχει βάλει στο στόχαστρό του κάποιο μεγάλο κανάλι.
Και το μόνο που είναι διαθέσιμο προς πώληση στην παρούσα φάση είναι το MEGA. Μόνο που τον Τηλέτυπο βαρύνουν πολλά χρέη και δάνεια, τα οποία δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει. Εκτός κι αν με κυβερνητική βοήθεια οι τράπεζες αποδεχθούν το «κούρεμα» κατά 50% των υποχρεώσεων της Τηλέτυπος, όπως φαίνεται να έχει ζητήσει ο Ιβάν Σαββίδης, προκειμένου να αγοράσει το σταθμό.
Επίσης, πόθος του είναι η αγορά μίας μεγάλης εφημερίδας. Σε αυτό τον τομέα έχει… δικαίωμα επιλογής. «ΤΑ ΝΕΑ» είναι σίγουρα προς πώληση μέσω του ΔΟΛ, ενώ το ενδεχόμενο αυτό εξετάζει -όπως έχει γίνει γνωστό- και η οικογένεια Μπόμπολα που εκδίδει το «ΕΘΝΟΣ». Αλλά και πάλι, απαίτηση του κ. Σαββίδη είναι ένα γενναίο «κούρεμα» στα δύο εκδοτικά συγκροτήματα, προκειμένου να κάνει την κίνησή του.
Ενας τελευταίος «μικρός» πόθος είναι η αγορά των λουτρών Θέρμης, τα οποία ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Στην έκταση 500 στρεμμάτων των λουτρών το πλάνο του Ομίλου Σαββίδη προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείου, εστιατορίου, adventure park, land art, γηπέδων, pony club, παιδική χαράς. Θα υπάρχει περιοχή νερού, ποδηλατόδρομος, parking 100 θέσεων και εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου