Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Στάση πληρωμών συντάξεων – Πάγος σε χιλιάδες επικουρικές



Στάση πληρωμών επικουρικών συντάξεων καταγγέλλει ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης.
Η καταγγελία του κ. Βρούτσης έρχεται ενώ αρκετά δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου ότι μπαίνουν στον πάγο έως και 70.000 επικουρικές συντάξεις, που μάλιστα το ΕΤΕΑ μπορεί να τις ζητήσει πίσω από τους δικαιούχους.

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
«Με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας ακυρώνει όσες επικουρικές συντάξεις εκδόθηκαν με αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015, κρίνοντας ότι είναι παράνομες και ζητώντας μάλιστα και τα λεφτά πίσω.
Μάλιστα, όλα αυτά συντελούνται την ίδια στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική εγκύκλιο του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, όπως είχε υποχρέωση εδώ και ένα χρόνο.
Αποτέλεσμα είναι δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι να στερούνται την επικουρική τους σύνταξη, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία κατάργησε τον μαθηματικό τύπο που ίσχυε από τον Αύγουστο του 2013, λόγω εμπάθειας και ιδεοληψίας».
Ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ αναφέρει ακόμη ότι: «Το κρυφό κόστος της μη έκδοσης των επικουρικών συντάξεων ανέρχεται ήδη σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και έρχεται να προστεθεί στον λογαριασμό των 300.000.000 ευρώ της μη απόδοσης των αναδρομικών στους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, με αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν την 1η Ιανουαρίου του 2015, εκτινάσσοντας πλέον τα ελλείμματα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».
Η Εγκύκλιος για το ΕΤΕΑ
Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, θα αναθεωρηθούν από το ΕΤΕΑ όλες οι αιτήσεις ασφαλισμένωνς (εκτός των περιπτώσεων θανάτου), που υποβλήθηκαν από 1/1/2015. Το ΕΤΕΑ λέει ότι νέες επικουρικές μετά την 1η/1/2015 βγαίνουν μόνον αν από την ημερομηνία αυτή μέχρι και τις 12/5/2016 επήλθε θάνατος συνταξιούχου που έπαιρνε επικουρική σύνταξη, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν ακόμα 120.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι 31/12/2014.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι ασφαλισμένοι που έκαναν αίτηση μετά την 1η/1/2015 και έλαβαν επικουρική είτε θα την επιστρέψουν είτε θα δώσουν πίσω ένα μέρος της σύνταξης όταν (σ.σ.: και αν) εκδοθούν οι οδηγίες του υπουργείου για το πώς θα υπολογίζονται οι επικουρικές από 1ης/1/2015 σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου. To υπουργείο Εργασίας μάλιστα με χθεσινή εγκύκλιο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, προαναγγέλλει και τροποποίηση του νόμου για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών βάσει των οποίων θα βγαίνουν οι νέες επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου