Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Σοκ από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά



«Φουσκωμένα» για όλους θα είναι τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας μετά τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο.
Μισθωτοί συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτό απασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για φέτος μεγαλύτερο φόρο, αφού ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2017 περίπου 2 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από άμεσους φόρους δηλαδή την φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων.

Κάθε ημέρα ανεβαίνει ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με το φετινό εκκαθαριστικό. Η αύξηση αυτή είναι απόρροια του γεγονότος ότι όλο και περισσότεροι που ανέβαλαν τη σχετική υποχρέωση υποβολής της φορολογικής δήλωσης εμφανίζονται σταδιακά στο taxisnet και χρεώνονται με τον φόρο εισοδήματος καθώς κατά κανόνα πρώτοι στην υποβολή της δήλωσης πηγαίνουν όσοι δικαιούνται επιστροφής φόρου.
Ο μέσος φόρος ξεκίνησε τον Απρίλιο από τα περίπου 400 ευρώ ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό και πλέον, με βάση και τις χθεσινές εκκαθαρίσεις έχει εκτιναχθεί στα 935 ευρώ. Έως και χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί στο taxisnet 3.422.219 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή λίγο περισσότερες από τις μισές- αναμένονται συνολικά 6,3 εκατ. δηλώσεις - και απομένουν περίπου οχτώ ημέρες για την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.
Ωστόσο, οι φοροτεχνικοί πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη χορήγηση παράτασης τουλάχιστον δυο εβδομάδων, δηλαδή έως και τις 15 Ιουλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η υποβολή των δηλώσεων ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι ακόμη και αν δοθεί αυτή η παράταση οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου (τρεις δόσεις τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο) δεν αλλάζουν.
Προσοχή! Οι απλές αποδείξεις συναλλαγών που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν εφέτος στο έντυπο Ε1 γιατί το αφορολόγητο για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε, για τον λόγο αυτόν ο σχετικός κωδικός 049 είναι κλειδωμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου