Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ερώτηση Καρασμάνη για την τελευταία θεομηνία



«Σε ¨έκτακτη ανάγκη¨ να κηρυχθούν οι περιοχές τους απαιτούν οι κατεστραμμένοι καλλιεργητές»
Την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι καλλιεργητές που επλήγησαν από την πρωτόγνωρη θεομηνία της 14ης Ιουνίου, βίωσε ο Γιώργος Καρασμάνης ο οποίος επισκέφθηκε τις βαρύτατα πληγείσες περιοχές των Δήμων Αλμωπίας και Πέλλας και διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν την ολοκληρωτική καταστροφή.

Με Ερώτηση που ήδη κατέθεσε στη Βουλή, ο πρώην Υπουργός, κάνει λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή σε περίοδο συγκομιδής, για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των καλλιεργητών αλλά και των τοπικών κοινωνιών και μεταφέρει στις ηγεσίες των Υπουργείων το αίτημα των πληγέντων να κηρυχτούν οι περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ακόμη, καλεί μεταξύ άλλων τους Υπουργούς,
       Να ξεκινήσει άμεσα η πλήρης καταγραφή των ζημιών.
        Να ¨παγώσουν¨ οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ, φόρων εισοδήματος, δανείων και ΔΕΗ.
       Να ληφθεί μέριμνα για ένταξή τους σε πρόγραμμα αποζημιώσεων για απώλεια εισοδήματος.
Ο Γιώργος Καρασμάνης του οποίου δικαιώνεται η επί σειρά ετών αλλά και η επί υπουργίας του ανυποχώρητη ¨εμμονή¨ σε ουσιαστικά και ρεαλιστικά μέτρα προστασίας της αγροτικής μας παραγωγής και εισοδήματος από την κλιματική αλλαγή, ζητεί ακόμη: Την επαναφορά και την προκήρυξη μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που προβλέπουν την αξιοποίηση των κονδυλίων του Προγράμματος για την αντιμετώπιση των κινδύνων τόσο της πρωτογενούς παραγωγής όσο και του εισοδήματος των παραγωγών. Προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ που παραμένουν αναξιοποίητα στα κοινοτικά ταμεία εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας, ολιγωρίας και ανεπάρκειας.

Ακολουθεί η Ερώτηση
   
 ΕΡΩΤΗΣΗ
Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Χαριστική βολή σε παραγωγούς από ανεμοθύελλες και σφοδρή χαλαζόπτωση!

Χωρίς προηγούμενο σε ένταση, διάρκεια και ζημιές, ήταν η θεομηνία που έπληξε το απόβραδο της 14ης Ιουνίου καλλιέργειες σε περιοχές του Νομού μας, όπου κυριολεκτικά καταστράφηκαν ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα, κυδώνια, αμπελώνες, μποστάνια, βαμβάκια, καλαμπόκια, καπνά, σπαράγγια, σιτηρά, κηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα, τεύτλα, θερμοκήπια, αλλά και αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Τη μανία της φύσης με ανεμοθύελλες, σφοδρή χαλαζόπτωση και νεροποντή, πλήρωσαν κυρίως χωριά του Δήμου Αλμωπίας (Φούστανη, Φιλώτια, Θυριόπετρα, Πρόδρομος, Νερόμυλοι κ.α.), όπως και του Δήμου Πέλλας (Δαμιανό, Λεπτοκαρυά, Αγροσυκιά, Ραχώνα, Λειβαδίτσα, Πέλλα, Νέα Πέλλα, Καρυώτισσα, Γαλατάδες, Άγιος Λουκάς, Κρύα Βρύση), όπου οι καταστροφές τις οποίες ο Ερωτών, ιδίοις όμμασιν διαπίστωσε είναι – και πέραν των καλλιεργειών και της παραγωγής - χωρίς την παραμικρή υπερβολή βιβλικές: Καπνοξηραντήρια, αποθήκες και σταβλικές εγκαταστάσεις ρημάχτηκαν, κολώνες της ΔΕΗ και δένδρα ¨ξεριζώθηκαν¨, αντιχαλαζικά δίχτυα, ακόμη και παρμπρίζ αυτοκινήτων θρυμματίστηκαν… Είναι δε ευτύχημα που η ώρα ήταν τέτοια και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα αν και, εν τούτοις, ένα ζεύγος αλλοδαπών εργατών που είχαν ¨ξεμείνει¨ στα χωράφια της Κρύας Βρύσης, αιμόφυρτοι παραλήφθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο που τους μετέφερε για τις πρώτες βοήθειες.
Η θεομηνία – που βρήκε την παραγωγή σε περίοδο συγκομιδής – χτύπησε κατά κύματα, με τρεις αλλεπάλληλες λυσσαλέες καταιγίδες από τις οποίες τις δύο κατάφεραν να ¨αναχαιτίσουν¨ τα αεροσκάφη που επιχείρησαν, δεν μπόρεσαν όμως να προλάβουν την τρίτη, η οποία ήταν και η τελειωτική: Το έδαφος καλύφθηκε με τα φρούτα που έπεσαν ενώ τα περισσότερα που ¨κρατήθηκαν¨ πάνω στα δέντρα έμειναν διαλυμένα από το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού! ‘Εχουν καταστραφεί καρποφόροι οφθαλμοί (¨μάτια¨) και βλαστοί, γεγονός που προοιωνίζεται μεγάλα προβλήματα για την παραγωγή και των επόμενων χρόνων. Με δυο λόγια, ανυπολόγιστες καταστροφές από μια θεομηνία πρωτόγνωρη ακόμη και για τους παλιότερους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν!
ΕΠΕΙΔΗ, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, οι άνθρωποι δε αυτοί περιήλθαν εν μια νυκτί σε πλήρη απόγνωση, ειδικότερα εκείνοι των οποίων οι καλλιέργειες βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», και είδαν να αφανίζονται κυριολεκτικά ακόμη και οι τελευταίες ελπίδες τους για επιβίωση…
ΕΠΕΙΔΗ, πέρα από τη συμφορά που τους βρήκε και τα τρομακτικά τους οικονομικά προβλήματα, έχουν πάνω από το κεφάλι τους και τη δαμόκλεια σπάθη των παντοειδών φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ), εισφορών, δανείων κλπ υποχρεώσεων…
ΕΠΕΙΔΗ, οι επιπτώσεις της καταστροφής θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις συνολικά στις τοπικές αγορές και κοινωνίες…
ΖΗΤΕΙΤΑΙ από τον Υπουργό
       Να κηρυχθούν – ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι παραγωγοί ΑΠΑΙΤΟΥΝ  – οι  περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, προκειμένου να κινηθεί κατεπειγόντως ο κρατικός μηχανισμός για χορήγηση επαρκών ενισχύσεων και βοηθημάτων.
       Να ξεκινήσει άμεσα η πλήρης καταγραφή των τεράστιων καταστροφών, να γίνουν σωστές εκτιμήσεις για απόλυτη κάλυψη των ζημιών.
       Να επισπευσθούν όλες οι πληρωμές οφειλομένων για παλαιότερες αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου.
        Να ¨παγώσουν¨/ανασταλούν πληρωμές φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και δανείων, και να δοθεί παράταση για πληρωμές στη ΔΕΗ μέχρι να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
       Να ληφθεί μέριμνα για ένταξή τους σε πρόγραμμα αποζημιώσεων για απώλεια εισοδήματος επομένων ετών.
Ειδικότερα και ενόψει της επικείμενης εντός του 2017 τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης…
ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο Υπουργός
       Να επαναφέρει το Μέτρο Μ17 (που ο ίδιος κατήργησε!) προϋπολογισμού 200 (διακοσίων) εκατομμυρίων ευρώ), με δεδομένη την ευαισθησία του κοινοτικού Επιτρόπου Χόγκαν για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα από τέτοια μέτρα αντιμετώπισης κινδύνων τόσο της πρωτογενούς παραγωγής όσο και του εισοδήματος των παραγωγών.
       Να προκηρύξει άμεσα το μέτρο Μ5 για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία, προϋπολογισμού 40 (σαράντα) εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει γενναία επιδότηση (80% για μεμονωμένους παραγωγούς και 100% για όσους συμμετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών).
       Παράλληλα να προκηρύξει το μέτρο Μ09, προϋπολογισμού 25 (εικοσιπέντε) εκατομμυρίων για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξίας Ο.Π. – Διεπαγγελματικών Οργανώσεων που προβλέπει μεταξύ των άλλων και την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών κατά 100%. Προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ που παραμένουν δυστυχώς αναξιοποίητα στα κοινοτικά ταμεία εις βάρος της αγροτικής παραγωγής και της εθνικής οικονομίας.
       Να επαναφέρει προς ψήφιση στη Βουλή, τις προτάσεις – τροπολογίες που του παρέδωσα όταν ανέλαβε το Υπουργείο, όπως πχ, προκαταβολών, συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας χρονιάς με αποζημιώσεις, κλπ.

Ο ΕΡΩΤΩΝ Βουλευτής

Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου