Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Η κρητική γη υποδέχτηκε για πάντα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη



Με όλες τις τιμές κηδεύτηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και πλέον αναπαύεται στο χώμα της κρητικής γης. Βρίσκεται πια δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα, στο σημείο που είχαν διαλέξει μαζί πριν δεκατρία χρόνια για να περάσουν την αιωνιότητα, στο Δημοτικό Νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων.
Τον πατέρα της αποχαιρέτησε η Ντόρα Μπακογιάννη: «Είμαστε όλοι εδώ. Όλη η οικογένεια, μα πάνω απ’ όλα οι φίλοι σου που στάθηκαν δίπλα σου. Και τα παιδιά τους και τα εγγόνια
τους. Όλοι αυτοί που ακουμπούσες και ακουμπούσαν πάνω σου. Μίλησαν πολλοί για σένα και μίλησαν καλά. Σήμερα είμαστε εδώ για να σου πούμε το μεγάλο ευχαριστώ και το πικρό αντίο. Σε ευχαριστούμε για την ανθρωπιά σου, για τη λεβεντιά σου, για όσα μας δίδαξες με το παράδειγμά σου. Να αγαπάμε την Κρήτη. Να τιμούμε το λόγο μας, το χρέος και την ευθύνη μας. Για την αγάπη και την αισιοδοξία σου. Όταν σου είπαμε ότι ο τόπος δεν πάει καλά μας είπες να έχω πίστη στους Έλληνες, ότι έχεις εμπιστοσύνη στους Έλληνες. Σε ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξες να λυγίζουμε, αλλά να μη σπάμε. Σ’ ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξες δύναμη. Πού να τη βρω τη δύναμη; Ισως να είμαι η πιο ακατάλληλη να μιλάω αυτή την ώρα. Που να βρω λόγια, στέκονται κόμποι στο λαιμό μου οι λέξεις. Δεν δείλιασες ποτέ, σε όλες τις μικρότητες και τους δειλούς, τους λίγους. Δεν χώρεσες ποτέ σε όλα εκείνα που είπαν ότι δεν ακούγονταν καλά, δεν λύγισες. Ησουν ψηλός, βλέπεις. Δεν χώρεσες. Ήσουν πάντα εκεί. Δε χώρεσε και η αγάπη σου. Για τον τόπο σου. Για το λαό. Για τη μάνα μας κυρίως. Για μας. Σήκω απάνω ψηλέ περήφανε πατέρα μου. Σήκω πάνω γιατί άδειασε ο τόπος. Θα μείνουν τα βουνά απερπάτητα. Σήκω απάνω γιατί άδειασε ο τόπος. Λίγο απάνω. Λίγο ακόμα να μας βγάλεις στο ξέφωτο. Σήκω απάνω…»
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος .
Η ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έγινε μέσα σε κλίμα γενικού πένθους, οδύνης και συγκίνησης.
Στον χώρο του κοιμητηρίου μπήκαν μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, τα μέλη του κλήρου της Εκκλησίας της Κρήτης, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, στενοί συνεργάτες και φίλοι της οικογένειας, πολιτικά πρόσωπα και εκπρόσωποι των αρχών, ενώ πολλοί πολίτες βρισκόταν σε κοντινά σημεία.
Στο κοιμητήριο τελέστηκε τρισάγιο, ενώ με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτισαν τον πατέρα τους τα παιδιά του, Κυριάκος, Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κατερίνα, καθώς και τα εγγόνια του.
Την ώρα που η γη της Κρήτης δεχόταν για πάντα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στρατιωτικά αγήματα και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τους ήχους της μπάντας του Ναυτικού, απέδιδαν τιμές, ενώ Ριζίτες με πένθιμη ενδυμασία, τραγουδούσαν το αγαπημένο του ριζίτικο τραγούδι, «σε ψηλό βουνό σε ριζιμιό χαράκι κάθεται ένας αετός» καθώς και το ριζίτικο «ο αετός και αν πληγωθεί».
Με μαντινάδες και κρητική λύρα είπαν το τελευταίο αντίο στον εκλιπόντα οι κρητικοί καλλιτέχνες Μανώλης Κονταρός και Νίκος Ζωιδάκης.

«Σήκω επάνω αρχηγέ που πάς αυτή την ώρα» τραγούδησαν εν μέσω χειροκροτημάτων οι δύο καλλιτέχνες.
Κατά την ώρα της ταφής άνδρες της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών έριξαν ριπές.
Πάνω στο φέρετρο, ένα από τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη άφησε μια κρητική κατσούνα, ενώ οι παριστάμενοι τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.
Την ελληνική σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο παρέδωσε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, αξιωματικός του στρατού, ενώ τα παράσημα του εκλιπόντα παραδόθηκαν στην κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη.

Φωνάζοντας «αθάνατος» και πετώντας λουλούδια στον τάφο, οι παριστάμενοι αποχαιρέτισαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η σορός του μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο από τον ναό της Αγίας Μαγδαληνής, όπου και είχε εκτεθεί από το βράδυ της Τετάρτης σε λαϊκό προσκύνημα.
Το φέρετρο τοποθετήθηκε πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου και μέσω των οδών Σκρά και Ακρωτηρίου κατευθύνθηκε με τιμητική πομπή στρατιωτικού αγήματος και βρακοφόρων προς το κοιμητήριο.

Σε πολλά σημεία της διαδρομής υπήρχαν πολίτες που χειροκροτούσαν, φωνάζοντας «αθάνατος» και το όνομα του εκλιπόντος.
Εκτός από τους χιλιάδες απλούς πολίτες, από τον Ιερό Ναό πέρασαν για να προσκυνήσουν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης,  βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Κρήτης, όπως μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Χανίων και πολλοί άλλοι. Ανάμεσά τους και ο γνωστός επιχειρηματίας, Βαγγέλης Μαρινάκης.
Το παρών στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου