Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία



Μια μακρά διαδικασία συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ώστε να διασφαλιστεί μια νέα, καλύτερη σχέση με την Ελλάδα περιέγραψε ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ μιλώντας στο ΣΚΑΙ και στην εκπομπή ΙΣΤΟΡΙΕΣ.Ο κ. Ντιμιτρόφ επανέλαβε την πρόθεση της χώρας του να ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία. Όταν ρωτήθηκε για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της χώρας του για το θέμα της ονομασίας, απάντησε ότι δεν θέλει να τις μοιραστεί δημόσια, ωστόσο παρέπεμψε σε πρόσφατες
δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ που ζήτησε  να προσκληθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία τους (πΓΔΜ) και εν συνεχεία, αφού έχουν εισέλθει στη Συμμαχία, τότε σε συνεργασία με την Ελλάδα, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Σε εκείνη τη φάση, είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την Ελλάδα να πει ‘στοπ’» στην πΓΔΜ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων σε μια σειρά προϋποθέσεων (ανέφερε χαρακτηριστικά 35 «κεφάλαια») που πρέπει να πληροί η κάθε χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία».
Ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε επίσης ότι «Ως χώρα είμαστε στην αίθουσα αναμονής πολλά χρόνια. Το πεπρωμένο μας είναι η Ευρώπη. Θα θέλαμε να είμαστε μέλλον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Προσπαθώ να ξεκλειδώσω αυτές τις πόρτες, περιγράφοντας την είσοδο στους Οργανισμούς αυτούς ως στρατηγικό στόχο της νέας κυβέρνησης της χώρας». Παράλληλα, ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών πήρε αποστάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι, που προέβη σε ανεγέρσεις αγαλμάτων αρχαίων Ελλήνων και αλλαγές ονομασιών σε περιοχές και πόλεις. «Η ιστορία είναι για τους ιστορικούς», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι οπαδός των αγαλμάτων.
Ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα με το Νίκο Κοτζιά. «Στόχος μου είναι μια καλή διαδικασία» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, επισημαίνοντας ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να ζητήσει από τους έλληνες να δουν τι χώρα θέλουν να είναι η πΓΔΜ.
Όπως υποστήριξε, μια είσοδος της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα άλλαζε ριζικά το πολιτικό κλίμα υπέρ της Ελλάδας στα Σκόπια.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου