Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Διάλυση των κλινικών βλέπουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.



«Διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων», προειδοποιούν οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ στην περίπτωση που τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του σχεδίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών των Νοσοκομείων.Όπως επισημαίνουν σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός
μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων», σχολιάζουν.
Για πρώτη φορά καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (opt out) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Οι ατομικές συμβάσεις είναι προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην υγεία πολλά χρόνια παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις και σταθερό ωράριο. «Η πείρα δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των γιατρών, κυρίως των ειδικευόμενων, κάτω από την πίεση των διοικήσεων και την αδιαμφισβήτητη μείωση των αποδοχών θα υποχρεωθεί να κάνει ατομικές συμβάσεις. Δεν μας πείθει το επιχείρημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι το opt out θα ισχύσει για 3 χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, αφού μπροστά μας εφαρμόζονται μνημόνια διαρκείας με απώτερο στόχο τα πρωτογενή ¨ματωμένα πλεονάσματᨻ, αναφέρουν.

Επίσης, σημειώνουν ότι ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες σημαίνει παράδοση – παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο.
EIN«Υπάρχουν και άλλες πολλές ρυθμίσεις, όπως η πιθανότητα να μειωθούν τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε 24ωρη εφημερία για επείγοντα περιστατικά, η δυνατότητα μετακίνησης γιατρών από Κέντρα Υγείας ή δομές της ΠΦΥ σε νοσοκομεία μόνο για να καλύπτουν βάρδιες εφημερίας, ο αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης να δίνεται μέχρι και 14 μέρες μετά την εφημερία κ.λπ.», αναφέρουν και συνεχίζουν: «Όλα αυτά τα μέτρα δεν προάγουν ούτε την υγεία του ελληνικού λαού, ούτε βελτιώνουν τη ζωή των νοσοκομειακών γιατρών. Αντίθετα, μπαίνουμε σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, εφάμιλλο ή και χειρότερο του σημερινού».

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/dialisi-ton-klinikon-vlepoun-nosokomiaki-giatri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου