Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Σύγχυση με τα ανασφάλιστα οχήματα



Έως και την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 5.704.931 δηλώσεις από τις συνολικά 6,1 εκατ. που περιμένει να παραλάβει η ΑΑΔΕ.Σύγχυση επικρατεί με τις φορολογικές δηλώσεις καθώς και με τα ανασφάλιστα οχήματα. Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις, το Οικονομικό Επιμελητήριο και η ΕΣΕΕ να ζητούν νέα παράταση μετά το αλαλούμ με τα αγροτικά εισοδήματα.
Πιο συγκεκριμένα, 100.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί με… επιφύλαξη και χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να στριμώχνονται στις ΔΟΥ για να αποδείξουν ότι είναι «κατ’
επάγγελμα αγρότες».
Τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της πρώτης παράτασης (τη Δευτέρα 17 του μήνα) για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να βρίσκεται σε αμηχανία. Από τη μια αντιμετωπίζει το απίστευτο μπλέξιμο με τα αγροτικά εισοδήματα και από την άλλη τις υποχρεώσεις του κράτους που δεν επιτρέπουν νέα παράταση που θα αναβάλει την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος μετά την 31η Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, έως και την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 5.704.931 δηλώσεις από τις συνολικά 6,1 εκατ. που περιμένει να παραλάβει η ΑΑΔΕ. Συνεπώς, σε τρεις ημέρες, οι δύο από τις οποίες αφορούν στο τρέχον Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να υποβληθούν άλλες περίπου 400.000 δηλώσεις. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο, αφού τις αργίες του Σαββάτου και της Κυριακής ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων από τις περίπου 90.000 την ημέρα πέφτει το πολύ στις 30.000 δηλώσεις.
Τα προβλήματα με τα ανασφάλιστα
Προβληματική όμως εμφανίζεται και η διαχείριση της «σταυροφορίας» που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών για την εξάλειψη του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων.
Ως γνωστό, μετά την πολύ πρόχειρη διαχείριση που έγινε τον Ιούνιο και είχε ως αποτέλεσμα να σταλούν τα παράβολα των 250 ευρώ στους ιδιοκτήτες 1.150.000 οχημάτων τα οποία είχαν εντοπιστεί ανασφάλιστα, προέκυψαν πολλά λάθη του συστήματος. Μετά το σάλο που προκλήθηκε, το ΥΠΟΙΚ έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία για να ασφαλιστούν όσο το δυνατό περισσότερο οχήματα αναστέλλοντας τα παράβολά μέχρι και χθες 14 του μήνα.
Πρώτα η εξέταση των αρχείων από το υπουργείο Μεταφορών
Σε χθεσινές δηλώσεις της η υφυπουργός Οικονομικών κ Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι δεν θα γίνει καμία νέα διασταύρωση από το υπουργείο μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση αρχείων από το υπουργείο Μεταφορών, για δηλωμένα, κλεμμένα ή αποσυρμένα οχήματα παραπέμποντας στην ουσία την λύση του θέματος στο αόριστο μέλλον.
Επίσης, προανήγγειλε ότι θα μειωθεί το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα από τα 250 ευρώ, κλιμακωτά και με βάση τον κυβισμό του οχήματος. Η υφυπουργός είχε προαναγγέλλει εδώ και καιρό διάταξη με την οποία θα επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα με τον είδος και τον κυβισμό του οχήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υφυπουργού, τα νέα παράβολα θα διαμορφωθούν στα 100 ευρώ για τα δίτροχα κάτω από 250cc, 150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα, 200 ευρώ για Ι.Χ. κάτω από 1.000cc και 250 ευρώ για τα υπόλοιπα Ι.Χ.
Στην ίδια διάταξη θα προβλεπόταν η διαγραφή των αρχικών παραβόλων που είχαν σταλεί και την επιστροφή των χρημάτων περίπου 9000 φορολογούμενων που είχαν ήδη πληρώσει το παράβολο των 250 ευρώ από τις πρώτες ημέρες μετά την αποστολή τους.
Μέχρι στιγμής όμως ούτε όσοι έχουν ήδη πληρώσει τα παράβολα υπάρχει τρόπος να πάρουν τα χρήματά τους πίσω ούτε όμως και το υπουργείο ξέρει πώς να κινηθεί μετά τις 14 Ιουλίου, οπότε λήγει και η προθεσμία που έχει δοθεί για τα ανασφάλιστα οχήματα αφού η διάταξη δεν έχει ψηφιστεί ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου