Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Γ.Σηφάκης: «Η ζημιά στα ροδάκινα θεωρώ ότι εντάσσεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις»



Δεν ζητάμε καμιά υπέρβαση ή κατ’ εξαίρεση που ξέρουμε ότι δεν έχουν τύχη. Θέλουμε πιστή τήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και δίκαιη κρίση
Η ζημιά που υπέστησαν τα ροδάκινα από τις έντονες άκαιρες και πρωτόγνωρες σε ένταση και διάρκεια (για εποχή καλοκαιριού) βροχοπτώσεις του Ιουλίου σε συνδυασμό με την απότομη θερμοκρασιακή μεταβολή είναι ζημιά που, με βάση και εκθέσεις επιστημόνων γεωπόνων, εντάσσεται στα πλαίσια των ζημιών που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για αποζημίωση.

Στηρίζω την έκθεση του Ινστιτούτου φυλλοβόλων οπωροφόρων Νάουσας με τις υπογραφές των Δρ Δρογούδη Παυλίνας και Δημητρίου Βακάμη γεωπόνου η οποία συμπεραίνει ότι « οι παρατηρούμενες άμεσες ζημιές που κατέστησαν τους καρπούς ροδακινιάς και νεκταρινιάς μη εμπορικούς ήταν η προσυλλεκτική καρπόπτωση και η συρρίκνωση του φλοιού των καρπών, ζημιές που θα πρέπει να καλυφθούν σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ».
Το παραπάνω σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στην σελ 93 του Εγχειριδίου εκτιμητικής για τα ροδάκινα του ΕΛΓΑ που αναφέρει :
 «Οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, ανάλογα µε το βλαστικό στάδιο που συµβαίνουν και ανάλογα µε το ύψος τους, την έντασή τους ή την διάρκειά τους, προκαλούν τόσο στην «παραγωγή» όσο και στο φυτικό κεφάλαιο ίδια ή όµοια συµπτώµατα µε αυτά που προκαλεί η πληµµύρα»  οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η εν λόγω ζημιά εντάσσεται στις ζημιές που πρέπει να αποζημιωθούν με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Ειλικρινά πιστεύω ότι η επιστημονική επιτροπή που όρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια, διακεκριμένους καθηγητές και το Ινστιτούτο φυλλοβόρων οπωροφόρων Νάουσας θα καταλήξει πολύ γρήγορα ότι τα αίτια είναι τέτοια που πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.
Η διοίκηση του ΕΛΓΑ ( που σε πρώτο βαθμό θεώρησε ότι δεν πρέπει να αποζημιωθεί αυτή η ζημιά) δρομολόγησε τον ορισμό της επιστημονικής επιτροπής και προφανώς θα δεχτεί το πόρισμα της.
Όλοι μαζί αγρότες και βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας ζητούμε την γρήγορη εξέταση του θέματος από την επιστημονική επιτροπή και την τήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ έχοντας την πεποίθηση ότι οι ζημιές για τις ώριμες ποικιλίες που επλήγησαν από το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο πρέπει να αποζημιωθούν με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου