Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Λονδίνο 2017: Πρωταθλήτρια κόσμου η ανίκητη Κατερίνα Στεφανίδη



ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ! Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι και... επίσημα διάδοχος της Γέλενα Ισινμπάγεβα, αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Λονδίνου με άλμα στα 4,91μ.!
Κατερίνα Στεφανίδη είναι η απόλυτη "βασίλισσα των αιθέρων", αφού μετά από το χρυσό στο Ευρωπαϊκό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στο Λονδίνο!

Η 27χρονη πρωταθλήτρια πήδηξε στα 4,91μ. και νίκησε τη μεγάλη αντίπαλό της και στο Ρίο ντε Ζανέιρο, την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις, που κατέκτησε ξανά το αργυρό μετάλλιο!
Η επίδοση αυτή αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ (το προηγούμενο ήταν φυσικά της Στεφανίδη με 4,85μ.) και συνάμα η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο (δικιά της και αυτή).

Η Στεφανίδη, τις προσπάθειες της οποίας στηρίζει ο Stoiximan.gr, δοκίμασε και στα 5,02μ., επιχειρώντας για πρώτη φορά να σπάσει το "φράγμα" των πέντε μέτρων σε έναν αγώνα και να σημειώσει ρεκόρ αγώνων, ωστόσο απέτυχε και στις τρεις προσπάθειες.
Το χάλκινο μετάλλιο μοιράστηκαν οι Βενεζουελάνα Ρομπέιλις Πεϊνάδο με 4.65μ. και η Κουβανή και προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια Γιαρισλέι Σίλβα.
Αυτό είναι το 21ο μετάλλιο της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου και το 5ο χρυσό, μετά από τα δύο της Μιρέλας Μανιάνι το 1997 και το 2003 στον ακοντισμό, αυτό της Βούλας Τσιαμήτα στο τριπλούν το 1999 και εκείνο του Κώστα Κεντέρη στα 200μ. το 2001.
Η απονομή του 5ου χρυσού μεταλλίου της Ελλάδας στο Παγκόσμιο θα γίνει τη Δευτέρα στις 20:10 ώρα Ελλάδας.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Η Στεφανίδη επέλεξε να αρχίσει τις προσπάθειές της από τα 4,65μ., κάτι που είχε κάνει στο παρελθόν μόνο η Γέλενα Ισινμπάγεβα. Όταν την έφτασαν οι υπόλοιπες αθλήτριες, είχαν αποκλειστεί ήδη δύο, οι Νικόλ Μπίχλερ από την Ελβετία και η Ανίκα Νιούελ από τον Καναδά.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πέρασε εύκολα το ύψος και περιμένει τα 4,75μ., μαζί με τη Μόρις που επίσης χρειάστηκε μόλις ένα άλμα (αν και είχε αρχίσει από τα 4,45μ.). Στα 4,65μ. αποκλείστηκαν και οι Όλγκα Μούλινα (ανεξάρτητη), Ελίζα Μακάρτνεϊ (Νέα Ζηλανδία) και Ανγκέλικα Μπένγκτσον (Σουηδία).
Ξανά ένα άλμα ήταν αρκετό για τη Στεφανίδη, όπως και για τη Μόρις. Μόνο που στα 4,75μ. όλες οι υπόλοιπες αθλήτριες είχαν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες (Γιαρισλέι Σίλβα από Κούβα, Ρομπέιλις Πεϊνάδο από τη Βενεζουέλα, Λίζα Ρίτσιχ από Γερμανία, Χόλι Μπράντσο από Μεγάλη Βρετανία και Αλίσα Νιούμαν από Καναδά), με συνέπεια Στεφανίδη και Μόρις να εξασφαλίσουν χρυσό ή αργυρό μετάλλιο.
Το μόνο που έλειπε είναι να καθοριστεί το χρώμα για την κάθε μία και το επόμενο ύψος, τα 4,82μ., έπαιξε ακριβώς αυτόν τον ρόλο. Η Αμερικανίδα πηδούσε πρώτη και απέτυχε στην προσπάθειά της, σε αντίθεση με τη Στεφανίδη που τα κατάφερε με την πρώτη.
Αυτό οδήγησε τη Μόρις να ανεβάσει τον πήχη στα 4,89μ., διότι στην ισοπαλία μειονεκτούσε. Απέτυχε στην πρώτη προσπάθειά της σε αυτό το ύψος, όπως και η Στεφανίδη. Η Μόρις δεν τα κατάφερε ούτε στη συνέχεια, όμως, με συνέπεια να συμπληρώσει συνολικά τρεις αποτυχημένες προσπάθειες και να ολοκληρώσει σε εκείνο το σημείο τον αγώνα της.
Η Στεφανίδη είχε το χρυσό μετάλλιο στο "τσεπάκι" της, αλλά αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα. Τοποθέτησε τον πήχη στα 4,91μ., επίδοση που συνιστούσε πανελλήνιο ρεκόρ. Τα κατάφερε με την πρώτη και ακολούθησε το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα της: προσπάθεια στα 5,02μ.!
Μπορεί να μην τα κατάφερε στις τρεις απόπειρές της, ωστόσο έδειξε ότι είναι ικανή να το κάνει στο μέλλον. Προς το παρόν, είναι η πανάξια πρωταθλήτρια κόσμου!
Η τελική κατάταξη
1. Κατερίνα Στεφανίδη (Ελλάδα) 4.91μ.
2. Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) 4.75μ.
3. Ρομπεΐλις Πεϊνάδο (Βενεζουέλα) 4.65μ.
- Γιαρίσλεϊ Σίλβα (Κούβα) 4.65μ.
5. Λίζα Ρίτσιχ (Γερμανία)) 4.65μ.
6. Χόλι Μπράντσο (Μεγάλη Βρετανία) 4.65μ.
7. Αλίσα Νιούμαν (Καναδάς) 4.65μ.
8. Όλγκα Μούλινα (Ανεξάρτητη - Ρωσία) 4.55μ.
9. Ελίζα Μακάρτεϊ (Νέα Ζηλανδία) 4.55μ.
10. Αντζέλικα Μπένγκστον (Σουηδία) 4.55μ.
11. Νικόλ Μπίχλερ (Ελβετία) 4.45μ.
12. Ανίκα Νιούελ (Καναδάς) 4.45μ.



Photo credits: AP Photo/Matt Dunham
sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου