Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Τα χρέη γονατίζουν τους Έλληνες: 5,5 δισ. τα νέα «φέσια» στο Δημόσιο



Φαύλος κύκλος αποδεικνύεται η άγρια φορολογία που έχει επιβληθεί στους πολίτες, καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη προς το Δημόσιο και τελικά δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα 7 Αυγούστου καταδεικνύουν ότι οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Παρά το γεγονός ότι ο φόβος των κατασχέσεων επικρέμαται ως …δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των πολιτών, εντούτοις φαίνεται αδύνατο να εξυπηρετηθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις.
Μάλιστα έχει αυξηθεί συντριπτικά(59,14%) το ποσοστό των φορολογουμένων που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Συνολικά φτάνουν τα 951.114 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε 5,475 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος του Ιουνίου, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο, καταγράφοντας αύξηση κατά 727 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα χρέη, ύψους 4,748 δισ. ευρώ, έναν μήνα νωρίτερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, δημιουργώντας ένα νέο «φέσι» ύψους 671 εκατ. ευρώ.

Εάν από το συνολικό ποσό αφαιρεθούν τα μη φορολογικά χρέη προς το Δημόσιο, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώνεται σε 692 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το συνολικό νέο «στοκ» ανήλθε σε 4,282 δισ. ευρώ από 3,590 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2017 μέχρι το τέλος Ιουνίου έρχονται να προστεθούν στα 90,168 δισ. ευρώ παλαιών συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως το τέλος του 2016, ενώ εκτιμάται ότι τον Ιούλιο η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω.
Μέσω των κατασχέσεων και των άλλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αλλά και τις ρυθμίσεις οφειλών, στα ταμεία του Δημοσίου έχουν εισρεύσει από τις αρχές του έτους 2,320 δισ. ευρώ από παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τέλος του Ιουνίου ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 3.805.423 φορολογούμενοι και από αυτούς σε 1.608.263 φορολογούμενους ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου