Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Επιστήμονες ανακάλυψαν 91 ηφαίστεια... κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής



Τη μεγαλύτερη ηφαιστειογενή περιοχή στη γη φαίνεται πως ανακάλυψαν επιστήμονες δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του πάγου που καλύπτει τη δυτική Ανταρκτική. Η μελέτη, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ενώ αποκαλύπτει την ύπαρξη σχεδόν 100 ηφαιστείων. Οι γεωλόγοι επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη περιοχή πιθανόν να είναι αισθητά μικρότερη από την ηφαιστειογενή κορυφογραμμή της Ανατολικής Αφρικής που σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων στον κόσμο.

Η δραστηριότητα των εστιών στην Ανταρκτική θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες στο περιβάλλον, σημειώνουν οι επιστήμονες. «Αν ένα από τα εν λόγω ηφαίστεια εκρήγνυτο, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τους παγετώνες ολόκληρης της Ανταρκτικής», εξήγησε ο Robert Bingham, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.
Το ερώτημα που γεννάται είναι το κατά πόσο δραστήρια είναι τα ηφαίστεια αυτά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί άμεσα, σημειώνει ο Bingham. Ακόμα ένα ερώτημα που θα μπορούσε να προκύψει αφορά στο τι πραγματικά υπάρχει κάτω από τον πάγο και πώς αυτό μπορεί να εξεταστεί. Το εν λόγω ζήτημα αποπειράθηκε να μελετήσει ο νεαρός, Max Van Wyk de Vries, ο οποίος μάλιστα το έθεσε ως αντικείμενο για την πτυχιακή του.
Η μελέτη του περιελάμβανε ανάλυση των μετρήσεων που είχαν ήδη γίνει με τη χρήση ραντάρ μέσα στον πάγο. Τα αποτελέσματα στη συνέχεια συγκρίθηκαν με άλλες βάσεις γεωλογικών δεδομένων από άλλες έρευνες που διεξήχθησαν με τον ίδιο τρόπο. «Ουσιαστικά ψάξαμε για την ύπαρξη ηφαιστειακών κώνων που βρίσκονται στον πάγο», εξήγησε ο φοιτητής.
Αφού συνέλεξε τα στοιχεία, ο νεαρός φοιτητής με την ομάδα του έμειναν έκπληκτοι όταν συνειδητοποίησαν πως είχαν ανακαλύψει 91 μέχρι πρότινος άγνωστα ηφαίστεια, προσθέτοντας τα στα 47 άλλα που είχαν ανακαλυφθεί στην περιοχή τον περασμένο αιώνα. Το ύψος των ηφαιστείων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα κυμαίνεται από 100 έως και 3.850 μέτρα. Όλα καλύπτονται από πάγο, το πάχος του οποίου μερικές φορές ξεπερνά τα 4 χλμ.
Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή η δραστηριότητα των ηφαιστείων αυτών μπορεί να έχει κρίσιμες επιπτώσεις για ολόκληρο τον πλανήτη. Εάν κάποιος κρατήρας ξεσπάσει, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει κάποιους από τους πάγους της περιοχής, οι οποίοι ήδη έχουν επηρεαστεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου