Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Έφυγε «για την άκρη του κόσμου» η Αρλέτα



Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 72 ετών η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Αρλέτα στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», όπου νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα. 
Η τραγουδίστρια είχε αρχικά νοσηλευτεί από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, που την είχε οδηγήσει αρχικά στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
Λίγα 24ωρα μετά το εξιτήριό της από την ιδιωτική κλινική αισθάνθηκε έντονη αναπνευστική δυσχέρεια και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο «Αγία Όλγα». Η κατάσταση της υγείας ήταν τα τελευταία χρόνια κλονισμένη καθώς είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία στις 11 Φεβρουαρίου του 2008 λίγο πριν από μια προγραμματισμένη συναυλία της. Είχε υποβληθεί τότε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου.

«Δεν υπήρχε τίποτα προμελετημένο στη ζωή μου. Όλα μου τα εγκλήματα, είναι εγκλήματα πάθους» είχε δηλώσει σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της το 2009 στην εκπομπή «Η Ζωή είναι Αλλού» στην ΕΡΤ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα – αλλά δήλωνε ως πατρίδα της τα Εξάρχεια-στις 3 Μαρτίου του 1945 και το όνομα της είναι σύντμηση των δύο ονομάτων της Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών -ήταν μαθήτρια του Γιάννη Μόραλη. Έμαθε να τραγουδάει από τον πατέρα της, ο οποίος στο επάγγελμα ήταν γιατρός. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα την δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής.  Η μουσική της Αρλέτας έτυχε ιδιαίτερης επιτυχίας σε μπουάτ των Αθηνών. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (Ένα Καπέλο με Τραγούδια). Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους Περίπου και Τσάι Γιασεμιού.

« Σίγουρα είναι μια ιδιότυπη καλλιτεχνική φύση. Γέλασα προχθές, μάλιστα, με την απάντηση που έδωσε η Αρλέτα στους συμμαθητές της όταν της παραπονέθηκαν ότι δεν τους είχε μιλήσει ποτέ για την επίδοσή της στο τραγούδι. Τους είπε: Μήπως σας μίλησα ποτέ άλλοτε για τίποτα;» είχε δηλώσει ο δάσκαλος της Γιάννης Μόραλης στον δημοσιογράφο Γιώργο Πηλιχό, όταν επιχειρούσε να ψάξει και να μιλήσει τότε με την άγνωστη τότε τραγουδίστρια Αρλέτα. «Τελειώνοντας τις γυμνασιακές μου σπουδές δεν με απασχολούσε ούτε το τραγούδι, ούτε η ζωγραφική. Ήθελα να γίνω δημοσιογράφος! Κι ίσως ακόμα και σήμερα να μην έχω παραιτηθεί εντελώς απ’ αυτή την επιδίωξη, παρ’ όλο που διαισθάνομαι ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να σταδιοδρομήσει κανείς σ’ αυτό το επάγγελμα» δηλώνει στη συνέντευξη αυτή η Αρλέτα.
Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: «Μια Φορά Θυμάμαι», «Τα Μικρά Παιδιά», «Το Λέει Και Το Τραγούδι», «Ο Λύκος», «Το Τραγούδι Της Δραχμής», «Καφενείο», «Σερενάτα», «Έρχεται Κρύο», «Τσάι Γιασεμιού», «Τα Ήσυχα Βράδυα», «Batida de Coco», «Μπαρ το Ναυάγιο», «Λεωφορείο το 2. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της.




Την αποχαιρετάμε με κάποια από τα αγαπημένα της τραγούδια

Στο μπαρ το Ναυάγιο


Σερενάτα




athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου