Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Μουζάλας: Θα δεχθούμε πρόσφυγες από τη Γερμανία για να μην βγούμε από την ΕΕ!



Με την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέδεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας την αποδοχή της κυβέρνησης προσφύγων από τη Γερμανία στο πλαίσιο του Κανονισμου του Δουβλίνου.
Επιχειρώντας να διευκρινίσει τι ακριβώς θα συμβεί ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ είπε ότι «κάνουμε αυτή την κίνηση επειδή βρισκόμαστε στην ΕΕ και θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ και επειδή εκεί δεν συζητάς ηθικά αλλά βάσει των υποκείμενων
συνθηκών».

Στα επιχειρήματα υπέρ της έναρξης της διαδικασίας επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενέταξε και το ότι «είμαστε σε καλύτερη φάση μετά τη συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας και επειδή υπάρχουν χώρες που έχουν πληγεί το ίδιο κι εμάς και επειδή αυτές οι χώρες θέλουν εφαρμογή των συνθηκών».

Κατά τον ίδιο στην Ελλάδα θα επιστρέψουν «λίγες δεκάδες μετανάστες στους επόμενους μήνες» σε μια «συμβολική» εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Στην ερώτηση για το πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα απάντησε ότι «νομίζουμε ότι με τις επιστροφές με τις οικοιοθελείς επιστροφές με τις αναγκαστικές επιστροφές πρέπει να έχει πέσει ο αριθμός γύρω στις 50.000 και συγκεκριμένα στα νησιά ο αριθμός τους είναι κάτω από τις 15.000».

Επιχείρησε, παράλληλα, να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τον αριθμό όσων περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα λέγοντας ότι «φτάνουν περίπου 80 την ημέρα» σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν μπορούμε μπορούμε να εγγυηθούμε (σ.σ. ότι ο αριθμός αυτός δεν θα αυξηθεί ραγδαία), όσο ισχύει η συμφωνία με την Τουρκία προχωράμε».

Υποστήριξε για τα νησιά ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αν και, όπως είπε, «έχουμε μεταφέρει με βάση την υπηρεσία ασύλου 5.000 κόσμο και αρχίζουμε πάλι να μεταφέρουμε κόσμο στην ενδοχώρα».

Χαρακτήρισε «best practice» να δίνονται κάρτες με χρήματα (cashcard) στους μετανάσες λέγοντας ότι «έχουμε δώσει στο 70% όσων είναι στην ενδοχώρα και ένα χαρτζιλίκι για όσους είναι στα νησιά».

Αναγνώρισε, τέλος, ότι χωρίς τη συμβολή των Ευρωπαίων Επιτρόπων Δημήτρη Αβραμόπουλου και Χρήστου Στυλιανίδη «αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου