Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Ποιο όνομα προτείνουν τα Σκόπια για να μπουν στο ΝΑΤΟ και να μην αντιδράσει η Αθήνα



O νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ,
συζήτησε με την Αμερικανική Αντιπροσωπεία και συμφώνησε σε ένα νέο όνομα για τα Σκόπια, ώστε να εισέλθει το συντομότερο δυνατόν στο ΝΑΤΟ στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Αδριατικής Χάρτας στην Ποντγκόριτσα, αναφέρουν πληροφορίες του ρωσικού ειδησεογραφικού οργανισμού Sputnik.

Ο Ζ.Ζάεφ ζήτησε από τις ΗΠΑ υποστήριξη για το δημοψήφισμα σχετικά με την αλλαγή του ονόματος του κράτους, λόγω των φόβων ταραχών, αφού η πλειοψηφία των Σκοπιανών θέλουν να εξακολουθήσουν να ονομάζονται «Μακεδόνες» και υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που επιζητούν την διάλυση του κρατιδίου, όπως οι Αλβανοί και η αλβανική μειονότητα των Σκοπίων που ανέρχεται στο 35%!
Πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ παρουσίασε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σε συνάντηση μαζί του -κεκλεισμένων των θυρών- την αλλαγή του ονόματος της χώρας του.
Ο Ζάεφ, σύμφωνα με πληροφορίες προσκείμενες στη σκοπιανή αντιπροσωπεία, έκανε μερικές προτάσεις για το νέο όνομα. Θα μπορούσε να ονομασθεί η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατίας ως «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Το θέμα είναι τι θα αποφασίσει η ελληνική πλευρά. Τα «Βόρεια Μακεδονία» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έχουν απορριφθεί το 1993 και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά ούτε τώρα αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο pronews.gr. Τι μένει; Το «Άνω Μακεδονία» το οποίο να προφέρεται με μία λέξη , όπως, όχι όμως η αφρικανική δημοκρατία του Ανω Βόλτα που η διεθνής της ονομασία είναι Upper Volta, αλλά μονολεκτικά «Uppermacedonia»!
Όπως η πρόταση του 1993 για το «Novamacedonia» του περίφημου «πακέτου Πινέϊρο» που είχε γίνει δεκτό από τους Σκοπιανούς, αλλά σαμποταρίστηκε από τον Έλληνα τότε ΥΠΕΞ, A.Σαμαρά, ο οποίος και έριξε εν συνεχεία την τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Έτσι ή αλλιώς η αρχαία ελληνική Μακεδονία επεκτεινόταν μέχρι το σημερινό Μοναστήρι. Στο μέτωπο της ελληνικής αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ) δεν αναμένονται σημαντικές αντιδράσεις για το «Uppermacedonia»…
Για το συγκεκριμένο όνομα χαρακτηριστικό είναι ότι τηρείται «σιγήν ιχθύος» από το ελληνικό ΥΠΕΞ, αντίθετα με τις άλλες δύο προτεινόμενες ονομασίες που απορρίπτονται ασυζητητί…
Μάλιστα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στην αγωνία του να πιεστεί από τις ΗΠΑ η ελληνική πλευρά, παρουσίασε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και αναφορά  της σερβικής υπηρεσίας πληροφοριών (SDB) σύμφωνα με την οποία χιλιάδες Αλβανοί παραστρατιωτικοί έχουν διεισδύσει στα Σκόπια και αναμένουν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος για να κινηθούν.
Αυτή η δραματική προειδοποίηση εμφανίστηκε επίσημα και από καθηγητή της Διεθνούς Ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Ν. Mijalkovskog, έναν έγκυρο εμπειρογνώμονα στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Ο Αλεξάνταρ Μιτέφσκι, από το Κέντρο Έρευνας και Ανάλυσης των Σκοπίων, δήλωσε στο Sputnik, ότι η είδηση έγινε γνωστή στα Σκόπια, αλλά δεν είναι θέση να το επιβεβαιώσει ή να το αρνηθεί.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ιστοσελίδα της σκοπιανής κυβέρνησης, γράφει ότι ο Ζάεφ στην Ποντγκόριτσα είχε διμερή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος λέγεται ότι δήλωσε ότι τα Σκόπια μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη των ΗΠΑ και ότι στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και τις προσπάθειές της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Κάτι που έγινε άμεσα και έμπρακτα: Αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα εμφανίστηκαν στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων για πρώτη φορά.
Στην ανοιχτή αυτή παρουσίαση παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Μπεκίμ Μαξούτι και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι.
«Οι στρατιώτες μας ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ στο κέντρο στρατόπεδο Κρίβολακ κατά την ημέρα της άσκησης «Dragon Gurdian 17».
«Είναι πράγματι μεγάλη χαρά να βλέπουμε το στρατό μας να συμμετέχει με τον στρατό των ΗΠΑ. Οι στρατιώτες μας μαζί με τους Αμερικανούς στρατιώτες και τους στρατιώτες από τις χώρες της ΕΕ, φροντίζουν για τη συνολική ειρήνη στον κόσμο, για να διατηρήσουν ένα τόσο πολύτιμο πράγμα, την ελευθερία», είπε ο πρωθυπουργός.
«Στο Κρίβολακ, μπορεί μελλοντικά να δημιουργηθούν υποδομές για την εκπαίδευση των στρατιωτών μας που συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές» πρόσθεσε.
Στην άσκηση παραβρέθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ο οποίος τόνισε ότι η συνεργασία του Στρατού των Σκοπίων με τους Αμερικανούς θα βελτιώσει τις φιλοδοξίες των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ : Pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου