Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Εδεσσαϊκό Θέατρο: «Μια εβδομάδα Θέατρο! Από τον Αλέκο Σακελλάριο στον Άντον Τσέχωφ»



Το θέατρο καλείται να επαναπροσδιορίσει τη γνώση και την αμφισβήτηση, τη βούληση και τη δράση. Απαιτεί να βγεις από τον εαυτό σου για να βρεις τον εαυτό σου. Ρόλοι, Μουσική, Σκηνικά, Φωτισμοί, Φαντασία, Δημιουργία.  Η ανάγκη για έκφραση και ελευθερία βρήκαν κοινό τόπο, την πόλη μας! Μια δημιουργική καλλιτεχνική συνεύρεση ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων πραγματοποιείται από 16-24 Αυγούστου στο Θέατρο Γαβαλιώτισσας.

Στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει και φέτος το Εδεσσαϊκό Θέατρο, άνθρωποι με ανησυχίες, σκέψεις, θέσεις, μεράκι και πολύ κέφι, μοιράζονται τις αγωνίες τους, ενώνουν την κοινή τους αγάπη για το θέατρο. Αγάπη ανιδιοτελής και αγνή, γιατί κρύβει άγνοια, περιέργεια, τόλμη και επιθυμία να ποτιστεί η ψυχή.
Συναντούνται για να συνομιλήσουν για το πώς ορίζουμε τη μνήμη, αυτόν τον μηχανισμό που μετατρέπει τον χρόνο σε αναμνήσεις και για το πως τα ίχνη της μνήμης αποτυπώνονται πάνω στον καμβά που ονομάζουμε ζωή, ψυχή και σώμα.  Μια μικρή κοινότητα στήνεται επί σκηνής,  ένα γαϊτανάκι από ηλικίες, χαρακτήρες, προσωπικότητες και ιδιότητες, ξαναγνωρίζουν τον εαυτό και το σώμα τους, δημιουργούν συνθήκες και σχέσεις. Η θεατρική σκηνή γίνεται πεδίο έκφρασης γι’ αυτούς καθώς έχουν μέσα τους την ανάγκη να αφήσουν πάνω σ’ έναν απλωμένο καμβά τα δικά τους ίχνη από χρώμα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό μωσαϊκό.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Πέμπτη 17/08 «ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ» Διασκευασμένα διηγήματα του Anton Chekhov σε σκηνοθεσία Αννέτας Γόδου από τη Θεατρική ομάδα Περίκλειας Αλμωπίας
Παρασκευή 18/08 «ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ» των Α.Σακελλάριου-Χ.Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Σταύρου Καραγεωργιάφη από τον Πολιτιστικό Θεατρικό Σύλλογο Αλμωπίας «Έκφραση»
Σάββατο 19/08 «ΦΟΝΙΣΣΑ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία και αφηγηματική προσέγγιση Βούλας Αργυράκη
Κυριακή 20/08 «ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙ Η ΝΑ ΣΥΖΕΙ;» του Lawrence Casler σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Ίτσκου από τη Θεατρική ομάδα «Σανίδι» του Εκπολιτιστικού-Αθλητικού Συλλόγου Ημαθίας «Πήγασος»
Δευτέρα 21/08 «ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ» των Α.Σακελλάριου-Χ.Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Διονύση Καρολίδη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βέροιας «Προμηθέας»
Τρίτη 22/08 «ΚΟΚΚΑΛΑ» του Ανδρέα Φλουράκη από τη Νεανική Σκηνή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου
Τετάρτη 23/08 «ΨΕΜΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ» του Anthony Neilson σε σκηνοθεσία Φώτη Πυριτίδη από τη Θεατρική ομάδα Σκύδρας «Ήθος»



Το μήνυμα της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

Φίλες και φίλοι του Εδεσσαϊκού Θεάτρου,
Όλοι εμείς οι ερασιτέχνες ηθοποιοί μόνο να δώσουμε έχουμε στην τέχνη μας, κάθε επίτευγμα είναι ένα ακόμα μάθημα, όχι χωρίς πληγές, όχι χωρίς παραλήψεις και λάθη ,που δεν μας στοιχίζουν παρά μας  φέρνουν πιο κοντά σ’ εκείνο με το οποίο καταπιανόμαστε, το Θέατρο. Είμαστε οι άνθρωποι που αρχίζουμε κάτι όχι για να το τελειώσουμε, αλλά για να το πράξουμε και να το ζήσουμε. Για μια δική μας εσωτερική ανάγκη, αποφασίζουμε να αφιερώσουμε μέρος του χρόνου μας σε πρόβες, σκέψεις, αναλύσεις, αντιθέσεις, συγκρούσεις. Κι όλα αυτά μέσα από μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα.   
Είμαστε άνθρωποι που «το λέει η ψυχή μας», που θέλουμε να δούμε τον εαυτό μας σε κάποια άλλη εκδοχή, που αποφασίζουμε να γίνουμε μέρος ενός κύκλου. Είναι αυτός ο κύκλος που θα ιδρώσει, θα δουλέψει, θα κλάψει, θα γελάσει, θα τσακωθεί, θα απογοητευτεί, θα θυμώσει, θα ψάξει τα γιατί και τα πώς, θα φτιάξει τα κοστούμια, τα σκηνικά. Θα αποφασίσει να εκθέσει και να εκτεθεί. Θα πάει για πρόβα ξανά και ξανά. Μέχρι να κατακτηθεί το τυχαίο. Μέχρι να ενωθούν τα βλέμματα και οι ανάσες να βρουν τον ίδιο ρυθμό!!!
Αγαπητοί συνδημότες, οι φιλοξενούμενοι μας αξίζουν την προσοχή και το χειροκρότημα μας. Είμαστε σίγουροι πως θα αγκαλιάσετε αυτή μας την προσπάθεια για πολιτιστική προσφορά στην πόλη μας και θ’ ανταποκριθείτε στο κάλεσμα μας. Σας θέλουμε συνοδοιπόρους στα Θεατρικά μας ταξίδια.

Με εκτίμηση
Δέσποινα Οτουντζίδου

* Η τιμή εισόδου για κάθε παράσταση έχει οριστεί στο συμβολικό ποσό των 3 € για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Νεφροπαθών Ν.Πέλλας «Άγιοι Ανάργυροι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου