Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Kατασχέσεις για οφειλές από 500 ευρώ με το πάτημα ενός κουμπιού



Ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα επιστρατεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εντοπίσει όσους οφείλουν στο Δημόσιο ποσά από 500 ευρώ και πάνω.
Με αυτό τον τρόπο ο μηχανισμός ελέγχου θα έχει πλήρη εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και στη συνέχεια θα προβαίνει σε κατασχέσεις με πολύ
συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις.
Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων με βάση τις οποίες είναι υποχρεωμένη να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών και έτσι οι 3,8 οφειλέτες με συνολικό ποσό οφειλής που ξεπερνάει τα 95 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, θα βρίσκονται στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων.
Ο αρμόδιος μηχανισμός θα αντλεί πληροφορίες για το προφίλ του κάθε οφειλέτη και στη συνέχεια είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε για φυσικά πρόσωπα θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει το πλήρες οικονομικό υπόβαθρο του κάθε οφειλέτη και βάσει αυτού να κινείται για την εφαρμογή των περαιτέρω ενεργειών.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε ήδη υπάρχοντα στοιχεία που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα προηγείται διαδικασία κατάταξης των οφειλετών σε βιώσιμους, δυνητικά βιώσιμους και μη βιώσιμους. Με βάση το σχεδιασμό όταν μία οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη θα κινείται αυτομάτως η διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των λογαριασμών που διαθέτουν οι οφειλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου