Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Nέα μετωπική Eldorado Gold - κυβέρνησης



Με προπαρασκευαστικές ενέργειες πριν από τη σύγκρουση προσομοιάζουν οι τελευταίες εξελίξεις στο επιχειρηματικό μέτωπο που περιλαμβάνει την επένδυση της Eldorado Gold στην Ελλάδα και της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η λιτή ανακοίνωση από τις διοικήσεις της Eldorado Gοld και της Ελληνικός Χρυσός για την αναβολή, μέχρι νεωτέρας, των εγκαινίων στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, που θα λειτουργήσουν έπειτα από 23 χρόνια αδράνειας και είχαν προγραμματιστεί να γίνουν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Επίσης στο πλαίσιο αυτό ανήκει και η ανακοίνωση του συνόλου των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, στην οποία τονίζουν ότι «δεν θέλουν να είναι οι επόμενοι 2.400 πολίτες που θα εγγραφούν στο ταμείο ανεργίας διά χειρός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Συμπληρώνουν δε «πως ελπίζουν να πρυτανεύσει η λογική και να μπουν στην άκρη οι ιδεοληψίες, έτσι ώστε ο Σεπτέμβριος να τους βρει να εργάζονται και όχι στους δρόμους διαμαρτυρόμενους απέναντι στην κυβέρνηση, φωνάζοντας ότι έκλεισε σκόπιμα ένα έργο πλήρως περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο, το οποίο έχει επικυρωθεί από πληθώρα δικαστικών αποφάσεων ως ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία και εθνική οικονομία, στο οποίο απασχολούνται άμεσα 2.400 εργαζόμενοι, τη στιγμή που τρέχει να φέρει επενδύσεις στη χώρα».
 Η απόφαση της αναβολής των εγκαινίων της Ολυμπιάδας ήρθε μετά την άκαρπη συνάντηση που έγινε πριν από λίγες ημέρες για μία ακόμη φορά μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και της διοίκησης της Eldorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός και αφορούσε τις καθυστερήσεις στην επίδοση αδειών του εργοστασίου της Ολυμπιάδας, του οποίου η εμπορική αξιοποίηση μετατίθεται χρονικά στο τέλος του 2017. Επίσης η συνάντηση αφορούσε και τις καθυστερήσεις στο έργο των Σκουριών, η εμπορική αξιοποίηση του οποίου μετατίθεται το 2021 αντί του 2019, καθώς και στην εμπλοκή της διαιτησίας όπου έχει καταφύγει το ελληνικό Δημόσιο για την επίλυση των διαφωνιών του με την Ελληνικός Χρυσός, με βασικό αντικείμενο το flash smelting. Για όλα αυτά είναι ενήμεροι και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και ο πρωθυπουργός με σχετική επιστολή.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως από τον Ιανουάριο του 2017, σε συνάντηση που είχαν στο ΥΠΕΝ, είχαν πάρει τη διαβεβαίωση ότι το θέμα της αδειοδότησης θα ολοκληρωνόταν εντός του μήνα (Ιανουαρίου). Σε κάθε όχλησή τους όλους τους μήνες που ακολούθησαν ελάμβαναν την απάντηση ότι το θέμα θα έληγε εντός των επόμενων εβδομάδων, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου, όπως λένε, «τον επόμενο μήνα ουσιαστικά δεν θα έχουμε αντικείμενο εργασίας». Οι εργαζόμενοι ρωτούν την κυβέρνηση «εάν αληθεύει ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές μελέτες Ολυμπιάδας και Σκουριών έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες, έχουν διεκπεραιωθεί οι απαραίτητες ενέργειες από τους υπηρεσιακούς, έχουν πληρωθεί μάλιστα και τα παράβολα έκδοσης των αδειών και το ΥΠΕΝ αρνείται να βάλει την τελική υπογραφή. Εάν αληθεύει ότι πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να μη δοθεί καμία άδεια που αφορά τις Σκουριές όσο εκκρεμεί η διαδικασία της διαιτησίας στην οποία αυτό κατέφυγε. Ποιος νόμος δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση και εάν αληθεύει ότι το ΥΠΕΝ δεν προχωρά σε έγκριση της μελέτης του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο αγνοώντας τις αποφάσεις του ΣτΕ».
Να σημειωθεί πως η καναδική πολυεθνική και η ελληνική θυγατρική της είχαν προσκαλέσει και ανέμεναν την προσέλευση περισσότερων των 600 ατόμων στην περιοχή της Χαλκιδικής για τα εγκαίνια της μονάδας της Ολυμπιάδας, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, οικονομικό και πολιτικό, διεθνή αλλά και ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο. Επίσης είχαν προσκληθεί διεθνή μέσα ενημέρωσης για τη δημοσιογραφική κάλυψη των εγκαινίων.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου