Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Politico: Ο Τσίπρας ανάμεσα στους 6 «σκληροπυρηνικούς» υποστηρικτές του Μαδούρο



Στη λίστα με τους έξι «σκληροπυρηνικούς» υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στην Ευρώπη περιλαμβάνει και τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα το Politico.
Όπως μάλιστα σημειώνει το περιοδικό ο κ. Τσίπρας ήταν ένας από τους λίγους Ευρωπαίους πολιτικούς που πήγαν στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες, «Κάποτε ανέφερε τη Βενεζουέλα ως ένα αντικαπιταλιστικό μοντέλο και οι συνεργάτες του λένε ότι ο Τσάβες είναι ένας από τους ήρωές του, με τον οποίο έχει γεννηθεί την ίδια ημέρα (28 Ιουλίου)», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.
Ακόμη, το δημοσίευμα επικαλείται ελληνικά δημοσιεύματα για τις επαφές του κ. Τσίπρα με τη Βενεζουέλα για «πετρέλαιο και διπλωματική στήριξη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη» αλλά καιτο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα το 2013 για «μυστική συνάντηση με αξιωματούχο της Βενεζουέλας».
Ακόμη το περιοδικό διαπιστώνει ότι από την Ευρώπη δεν λείπουν οι αριστεροί πολιτικοί που έχουν στηρίξει τον Ούγκο Τσάβες και τον διάδοχό του, Νικολάς Μαδούρο, που γίνεται δυσκολότερο να υπερασπιστεί κανείς την προσπάθειά του για περισσότερη εξουσία. 
Οι άλλοι πέντε υποστηρικτές
Τζέρεμι Κόρμπιν: Ο Βρετανός ηγέτης των Εργατικών είναι επί σειρά ετών τσαβιστής. Το 2013 είχε περιγράψει τον Τσάβες ως «έμπνευση για όλους που πολεμούν τη λιτότητα και τη νεοφιλελεύρερη οικονομική πολιτική στην Ευρώπη». Το 2014 κλήθηκε να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο Μαδούρο ζωντανά στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας και καλωσορίστηκε από τον Μαδούρο ως «φίλος της Βενεζουέλας». Ερωτηθείς αυτήν την εβδομάδα για το αν είναι έτοιμος να καταδικάσει τις ενέργειες του προέδρου στη Βενεζουέλα,ο Κόρμπιν απάντησε: «Αυτό που καταδικάζω είναι η βία που ασκείται από όλες τις πλευρές, σε όλο αυτό που συμβαίνει», ενώ τόνισε ότι «δεν νιώθει τύψεις που υποστήριξε το Μαδούρο». 
Πάμπλο Ιγκλέσιας: Ο επικεφαλής των «Podemos», το αριστερό αντιμνημονιακό κίνημα, εδώ και καιρό κατηγορείται για χρηματοδότηση από Βενεζουέλα και Ιράν. Πέρυσι η συντηρητική εφημερίδα ABC είχε δημοσιεύσει έγγραφα που επεσήμαναν ότι μεταξύ 2008 και 2012 ένα think tank προσκείμενο στο Podemos είχε λάβει 7 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, «για τις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις της Ισπανίας». Ο Ιγκλέσιας είχε απορρίψει τις κατηγορίες.
Ζαν-Λυκ Μελανσόν: Ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος «La France Insoumise» δεν κρατά μυστικό ότι θαυμάζει την Μπολιβαριανή Επανάσταση και τους ηγέτες της. Το 2013 μετά τον θάνατο του Τσάβες, έγραψε στην εφημερίδα L‘Humanité ότι «η μπολιβαριανή επανάσταση είναι για εμάς πηγή έμπνευσης». Ακόμη καλωσόρισε τη νίκη του Μαδούρι μέσω του Twitter. Παρόλα αυτά σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιόφωνο τον Απρίλιο, όταν ρωτήθηκε για τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Καράκας, απάντησε: «Δεν στηρίζω καμία μορφή δικτατορίας, δεν στήριξα ποτέ οποιαδήποτε δικτατορία στον κόσμο»
Πάπας Φραγκίσκος: Ο ποντίφικας με καταγωγή από την Αργεντινή είναι ισχυρός συμπαραστάτης των «προοδευτικών» ηγετών στην Λατινική Αμερική, όπως ο Έβο Μοράλες στη Βολιβία, με τους επικριτές του να τον κατηγορούν για «ασάφεια» σχετικά με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Το Βατικανό έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο και την αντιπολίτευση, ωστόσο σε μία συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο, ο πάπας επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση για τη μη ύπαρξη προόδου. «Μέρος της αντιπολίτευσης δεν το επιθυμεί»,δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Κίνημα των 5 Αστέρων: Το κίνημα της Ιταλίας επίσης κατηγορείται για ασάφειες σχετικά με το θέμα της Βενεζουέλας. Παρότι ζήτησε - οπως σημειώνει το Politico -  από τον ΟΗΕ να διεξάγει έρευνα περί νοθείας στις εκλογές της Συντακτικής Συνέλευσης, την ίδια στιγμή βουλευτές του είχαν επισκεφθεί τη Βενεζουέλα τον Μάρτιο με έναν από αυτούς να στηρίζει την πολιτική Μαδούρο, κάνοντας μάλιστα παραλληλισμούς με την Ιταλία: «Όπως στην πατρίδα μας, πολλοί άνθρωποι ζουν σε κακές συνθήκες, τόσοι νέοι είναι άνεργοι». 
Πηγή: POLITICO. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου