Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Το μήνυμα Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Εφαρμόστε το πρόγραμμα και κλείστε την αξιολόγηση



Είκοσι λεπτά διήρκεσε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στην είσοδο του κτιρίου του ΔΝΤ. 
Η πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, έτσι όπως αυτά απορρέουν από το τρέχον πρόγραμμα, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και η διευθέτηση του χρέους αποτέλεσαν το... τρίπτυχο όσων συζήτησαν οι δύο πλευρές. Και ειδικότερα όσων επέλεξαν να γνωστοποιήσουν μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν ο κ. Τσίπρας και η κυρία Λαγκάρντ μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες. 

Λαγκάρντ: Να εφαρμοστεί το προγράμμα
Δίχως εκπλήξεις και ακολουθώντας τη γνωστή «συνταγή» του ΔΝΤ, η κυρία Λαγκάρντ έστειλε σαφές μήνυμα: Η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος μαζί με μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα στηρίξουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση.
Η ίδια έκανε λόγο για μία παραγωγική συζήτηση, συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή των «δύσκολων πολιτικών» και δεν παρέλειψε να χαιρετίσει την πρόοδο που έχει γίνει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ασφαλιστική και φορολογική... μεταρρρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά πάντως στο θέμα του χρέους, Αθήνα και ΔΝΤ βρίσκονται στην ίδια πλευρά του παιχνιδιού. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ζωτικό» και «αποφασιστικό» τον ρόλο του Ταμείου στο θέμα του χρέους. Σημειωτέον ότι το Ταμείο έχει εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα, έχει όμως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα πριν από τη ρύθμιση του χρέους.
Τσίπρας: Να κλείσουμε την αξιολόγηση - «Οχι» σε καθυστερήσεις
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιακανοποιημένος από την εξέλιξη των συνομιλών του με τη «σιδηρά κυρία» του Ταμείου και ανέφερε ότι συμφώνησαν πως «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατόν».
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να... ξορκίσει τον εφιάλτη των καθυστερήσεων, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι στο «παρελθόν υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις» που οφείλονταν στις διαφωνίες μεταξύ ημών και των θεσμών, πλην όμως -όπως είπε- τώρα «όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν». 
Κατά τα λοιπά, με... όπλο τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και σε μια προσπάθεια να πείσει, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που, όπως ανέφερε, έχει σημειωθεί και στα βήματα που γίνονται με στόχο τη βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές. «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», υπογράμμισε και τόνισε ότι η ανάκαμψη ενισχύεται και το 2017 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 1,8%, κάτι που έχουμε να δούμε από το 2007. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, έκανε αναφορά και στον στόχο των πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχή χρόνια και τα δημοσιονομικά είναι σε βιώσιμη πορεία. «Οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καπροφορούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Λαγκάρντ-Τσίπρα υπήρξε θετική αναφορά, όπως άλλωστε έγινε και στη συνέντευξη τύπου από την επικεφαλής του ΔΝΤ, για τις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, ενώ επισημάνθηκε ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει νέα μέτρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κοινός τόπος ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πολύ θετικό δρόμο.
Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Από την ελληνική πλευρά παρακάθισαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού Τάκης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Εκ μέρους του Ταμείου ήταν «παρών» ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον και ο Χιου Μπρέντεκαμπ, διευθυντής του τμήματος στρατηγικής πολιτικής και επισκόπησης του Ταμείου.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου