Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Φωτιά στα κόκκινα.Mε τις ευλογίες της κυβέρνησης κάνουν πάρτι τα ξένα funds



«Κόκκινα», καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια αξίας 6 δισ. ευρώ, αλλά και επισφαλείς επιχειρηματικές χορηγήσεις τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να πουλήσουν οι τράπεζες έως το τέλος του 2017 σε ξένα funds, με στόχο να τα διαγράψουν οριστικά από τους ισολογισμούς τους και να πάρουν γερές ανάσες εν όψει και των επερχόμενων stress tests. 
 Η πρώτη αγοραπωλησία τέτοιων δανείων έγινε πρόσφατα από την Eurobank στη νορβηγική εταιρεία Intrum. Από το τίμημα στο οποίο έγινε η συναλλαγή φαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν
θέσει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών σε ότι αφορά τα έσοδα που αναμένουν από τις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες. Συγκεκριμένα η Eurobank προχώρησε στη μεταβίβαση πακέτου «κόκκινων» καταγγελμένων δανείων αξίας 1,5 δισ. ευρώ μόλις στο... 3% της αξίας τους, δηλαδή στο ποσό των 45 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ μεταβιβάστηκε από την Alpha Bank στις αρχές Οκτωβρίου στην εταιρεία διαχείρισης Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της ισπανικής πρώην Aktua και της Alpha Bank, ανεβάζοντας το συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας στο 1,5 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά οι τράπεζες άνοιξαν τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και διαμόρφωσαν την τιμή πώλησης για τις χορηγήσεις με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι και στα επόμενα πακέτα πωλήσεων οι τιμές που θα προσφέρουν οι ξένες εταιρείες θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα – στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα φθάσουν τα 0,05 σεντς του ευρώ – δεδομένου ότι τα δάνεια που αποκτούν έχουν μηδαμινή δυνατότητα ολικής αποπληρωμής από τους κατόχους τους και καμία εμπράγματη εξασφάλιση (σ.σ.: ακίνητα).

Τα δάνεια που έχουν εγγυήσεις
Αντίθετα η τιμή αγοράς αναμένεται να είναι μεγαλύτερη για την απόκτηση κόκκινων δανείων που φέρουν εγγυήσεις, δεδομένης και της αξίας του ακινήτου που συνοδεύει το δάνειο. Τέτοια δάνεια υπάρχουν στο πακέτο που αγόρασε η Cepal. Συγκεκριμένα, τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν σε αυτήν είναι κυρίως δάνεια που έχουν καταγγελθεί και είναι στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά. 

Με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά είναι σε βαθιά καθυστέρηση, οι δυνατότητες που δίνονται στην εταιρεία διαχείρισης σε σχέση με το προτεινόμενο κούρεμα είναι μεγαλύτερες, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι συνάρτηση της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη. Ο περιορισμός της οφειλής θα πρέπει να τεκμηριώνεται από την αδυναμία του οφειλέτη να ανταποκριθεί και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και της πώλησης τους σε funds διαχείρισης αποκτά τεράστιες διαστάσεις όταν δει κανείς τα στοιχεία της ΤτΕ για τα συνολικά ανοίγματα σε καθυστέρηση που έχουν οι τράπεζες, από τα οποία προκύπτει ότι:
¿30 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από 90 ημέρες. Από αυτά τα μισά περίπου (ποσοστό 48%) έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών.
¿47,7 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.
¿13,2 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση έως τρεις μήνες.
¿16,6 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε καθυστέρηση, είναι αβέβαιης είσπραξης. Οι τράπεζες έχουν ήδη ρυθμίσει δάνεια 46,7 δισ. ευρώ, αλλά, όπως σημειώνεται, το 37,5%, δηλαδή τέσσερα στα δέκα περίπου δάνεια που είχαν διακανονιστεί, υπόκειται ξανά σε ρύθμιση.

Τα «κόκκινα» δάνεια σε ξενοδοχεία 
Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι τι θα γίνει με τα πακέτα «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που διαθέτουν εμπράγματες εξασφαλίσεις όπως υποθηκευμένα βιομηχανικά κτίρια, ξενοδοχεία κ.λπ. Για παράδειγμα η τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει άμεσα στην πώληση κόκκινων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αφορά καταναλωτικά και το υπόλοιπο επιχειρηματικά / leasing δάνεια με εγγυήσεις ακινήτων, κυρίως ξενοδοχειακών κτιρίων. 
Αν τα δάνεια αυτά πουληθούν σε ανάλογα εξευτελιστικές τιμές, όπως τα καταναλωτικά, τότε αυτό σημαίνει ότι τα ξένα funds θα αποκτήσουν έναντι «πινακίου φακής» κτήρια - «φιλέτα» του τουριστικού και βιομηχανικού κλάδου. Η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν συνυπολογίσει κανείς την έκρηξη του τουριστικού ρεύματος την τελευταία διετία στη χώρα μας, η οποία κάνει την εξαγορά των συγκεκριμένων δανείων πολύ ελκυστική.

Δεν είναι τυχαίο ότι διεθνείς κολοσσοί του τουρισμού δείχνουν συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικά τουριστικά ακίνητα. Για παράδειγμα ο γερμανικών συμφερόντων όμιλος TUI, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ξενοδοχείων, αλλά και στην κρουαζιέρα, ανακοίνωσε σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή για επενδύσεις, καθώς και ότι σχεδιάζει μέσα και από τη συνεργασία με το υπουργείο να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπ. Τουρισμού, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής και ελκυστικός παγκόσμιος προορισμός για τους επισκέπτες της TUI. Σε εφαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας αυξήθηκε κατά 10% ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από την TUI το 2017 και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 10.000 πτήσεις προς την Ελλάδα.

Το υπουργείο παρατηρεί ότι ο όμιλος TUI προτίθεται να επενδύσει σε νέα ξενοδοχεία και κρουαζιέρες, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται 10 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, πρόσθετες στα 32 ιδιόκτητα ξενοδοχεία, καθώς και η επέκταση των προγραμμάτων κρουαζιέρας, όπου ήδη η TUI έχει συμπεριλάβει 26 ελληνικά λιμάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου