Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Τσουνάμι πλειστηριασμών το 2018 για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες




Ένα νέο «τσουνάμι» πλειστηριασμών φέρνει το 2018 σε χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία θα δουν τις περιουσίες τους να αλλάζουν «χέρια». Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό έρχεται και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς δανείων, που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα ξεκινήσουν την πώληση δανείων σε ξένα fund.
Εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί τόσο οι ηλεκτρονικοί όσο και με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία σε όλη την Ελλάδα για χρέη προς τις τράπεζες.

Τη χαριστική βολή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζεται να δώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία θα αρχίσουν να βγαίνουν εντός του 2018 στο σφυρί, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε σκοτωμένες τιμές, αναφέρει το Βήμα.  Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.
Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε εξευτελιστικές τιμές. Μάλιστα, το χαμηλότερο τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους, αλλά και να συνεχίσουν να οφείλουν στην Εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το κράτος (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) για ποσά πάνω από τα 500 ευρώ.
Οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία θα συνεχιστούν και το 2018 έως ότου τεθεί σε πλήρη ισχύ η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη του 2018 η πλειονότητα των πλειστηριασμών να γίνεται με την καινούρια αυτοματοποιημενη διαδικασία.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου για τη νέα χρονιά περισσότεροι από 3.000 πλειστηριασμοί μόνο για την Αθήνα είναι προγραμματισμένοι για το έτος 2018.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η έναρξη των πλειστηριασμών έχει «τρομάξει» πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι απέφευγαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Βλέποντας τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να μπαίνει σε τροχιά, οι δανειολήπτες αυτοί σπεύδουν να έρθουν εκ νέου σε επαφή με την τράπεζά τους για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου