Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

"Κλείδωσε" το όνομα για Σκόπια με ευχές Τσίπρα.«Gorna Makedonija» και χωρίς αλλαγή συντάγματος.



Με κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ τονίζουν ότι θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση στη Βιέννη, με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς.
Η χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών διήρκησε έξι ώρες αλλά το περιεχόμενό της δεν έγινε γνωστό. «Προχωράμε καλά», περιορίστηκαν να σχολιάσουν
κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Και ενώ όλα δείχνουν ότι η ονομασία «Gorna Makedonija» βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, και το όνομα «Μακεδονία» θα παραχωρηθεί στη γείτονα, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν εκ νέου αυτή τη φορά στη Σόφια την Πέμπτη και Παρασκευή, στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ενόχλησή της γιατί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έσπευσε στην Αγκυρα, όπου ζήτησε και έλαβε δημόσια στήριξη από την Τουρκία. Η κίνηση αυτή ανοίγει την πόρτα για πιο ενεργή ανάμειξη της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ειδικά σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται εκ νέου στα Ιμια.
Στη γείτονα χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το θέμα του ονόματος θεωρείται τελειωμένο ζήτημα». Θα υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" και μένει να επιλυθεί το ζήτημα του Συντάγματος και συγκεκριμένα πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των αλλαγών σε αυτό, ίσως μέσω μιας διεθνούς συνθήκης.
Τη στιγμή πάντως που το όνομα θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, τα αλβανικά κόμματα εμφανίζονται αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gorna Makedonija», αφού οι Αλβανοί απορρίπτουν μια συμφωνία με «μακεδονικό» όνομα.
«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην "Μακεδονική" γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της "Gorna Makedonija". Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα.  Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», το οποίο απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιστολή, ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου