Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Προβληματικό το «στήσιμο» της φετινής Παραμυθούπολης στα Γιαννιτσά.



Ένας οργασμός εργασιών υπάρχει τις τελευταίες μέρες στον πεζόδρομο Γιαννιτσών καθώς τα συνεργεία του Δήμου και οι εταιρείες που συμμετέχουν εντατικοποιούν τις προσπάθειές τους για να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους.Όμως, μάλλον υπάρχει ένα σοβαρό χωροταξιακό θέμα που γίνεται σε όλους εμφανές.Από την πλατεία ΕΠΟΝ μέχρι και τη νότια άκρη του πάρκου στο πολύκεντρο  στήθηκαν τα γνωστά σε όλους ξύλινα σπιτάκια.Φέτος οι υπεύθυνοι του γκαράζ αποφάσισαν να στήσουν τις ξύλινες λυώμενες κατασκευές στο μέσο του
πεζοδρόμου(!) κατά σειρά και όχι όπως τις προηγούμενες χρονιές στο άκρο.Αναγνωρίζουμε πως τόσο το  παγοδρόμιο όσο κυρίως και το «τρενάκι» που θα έχει σημείο αφετηρίας το πεζόδρομο δημιουργούν ένα μεγάλο θέμα.Η λύση όμως πρέπει να αναζητηθεί στα απλά και πρακτικά.Ο περιορισμός των εκθετήριων κατασκευών  μέσα στο χώρο του πάρκου και η διάταξή των επιπλέον  περιμετρικά του πάρκου μπορεί να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα και να δώσει την εικόνα ενός συγκροτημένου και εννιαίου συνόλου που θα έλυνε πολλά θέματα λειτουργικότητας,αισθητικής και φυσικά ασφάλειας.Γιατί κανείς για παράδειγμα δεν θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση πυρκαγιάς ή ατυχήματος σε σπίτι ή καταστημα ενός μεγάλου μέρους του πεζόδρομου που ουσιαστικά γίνεται απροσπέλαστο σε οχήματα πυροσβεστικής και πρώτων βοηθειών.Βέβαια το χάλι με τα
πλαστικά παραπήγματα που ξεφύτρωσαν φέτος είναι ένα θέμα που εκτός από τις κόντρες και τις διαμάχες που προκαλεί μεταξύ των επιχειρηματιών του πεζόδρομου και γύρω από αυτόν, βαρύνει αποκλειστικά τους υπεύθυνους του Δήμου που επέτρεψαν εδώ και καιρό να αναπτυχθούν παρανόμως και παρατύπως.Ο νόμος ισχύει για όλους,θυμίζουμε.Οι όλοι ή κανένας θα συμπλήρωνε κάποιος και όχι άδικα.Παρ'όλα αυτά,πιστεύουμε πως ακόμη και σήμερα δεν είναι αργά οι υπεύθυνοι του Δήμου να επανεξετάσουν το συνολικό χωροταξιακό σχεδιασμό της Παραμυθούπολης που αποτελεί μια όμορφη και επιτυχημένη δράσης που όλοι μας  επικροτούμε και στηρίζουμε.

 Τοποτηρητής.

17 σχόλια:

  1. πελλα δωθε το εκανες το θαυμα σου !! τα περνουν τα σπιτακια απο τη μεση του πεζοδρομου!!!! Συγχαρητηρια για την επικοδομητικη κριτικη που ασκειτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝΞΥΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ.ΠΟΙΟΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟ ΕΠΙΝΟΗΣΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν αρκεί μόνο να φένεται κάτι ωραίο. Η καλή αρχιτεκτονική χρειάζεται και μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο σχεδιασμό και την χωροθέτηση, αφού το αντικείμενο σχεδιασμού προορίζεται για τον άνθρωπο και έχει σημασία πως αντιλαμβάνεται τον χώρο σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε φορά.
    Η στείρα μίμηση γερμανικών προτύπων στο πεζόδρομο μιας επαρχιακής πόλης δεν σε κάνει αυτόματα και καλό χωροτάκτη και αρχιτέκτονα.
    Και έρχεται εδώ ακριβώς ο Κούντερα που μιλαέι για την στάση κιτς, την ανάγκη κιτς του ανθρώπου-κιτς (Kitschmensch): η ανάγκη να κοιτάζεσαι στον παραμορφωτικό καθρέφτη της ωραιοποίησης και να αναγνωρίζεις το πρόσωπό σου συγκινημένος από ικανοποίηση.
    Ο νοών νοείτω..
    ένας απλός πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μια απορία: τον Κουντερα από την Λιάνη τον έμαθες ή τον ηξερες και από πριν;;;;;;; Θεέ ποσο μαλ@@@@@η μπορεί να πάθει κάποιος;;

      Διαγραφή
  4. παιδια επιασε τοπο η κριτικη σας γιατι ηταν περα ως περα σωστη .μπραβο στους λιγους λογικους στο δημο που το καταλαβαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αφου εισαι τοσο απλος πολιτης γιατι γραφεις ανωνυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΠΑ. ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ! ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΥΛ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ... KITSCH ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΡΑΣΑΝΤΑΛΟ. ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αθέμιτος ανταγωνισμός στην πόλη μας επαγγελματίες της πλάκας στον βωμό του χρήματος θα πουλούσαν και την Μανα τους μέσα σε θερμοκήπιο
    Καρυωτισα δροσερό Μελιση τσαλι τα καλυτερα θερμοκήπια στον κάμπο
    Δώσε θάρρος στο χωριά τη να σε ανέβει στο κρεβάτι
    Ξυπνάτε ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΤΕΣ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΥ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΘΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ..ΧΩΡΙΑΤΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ

      Διαγραφή
  9. Αυτα ειναι παράνομα και προσβάλουν όλους όσους δεν τα βάζουν
    Δήμαρχε μάζεψε τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ξεφυτρωσαν φέτος .φετος τα ειδαν μετα απο 1200 καταγγελίες ακόμα υπάρχουν εκθέτοντας τον δήμο .
    Που ειναι ο δήμαρχος
    Που ειναι ο Αντιδημαρχος
    Που ειναι ο εισαγγελέας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξεφυτρωσαν φέτος .φετος τα ειδαν μετα απο 1200 καταγγελίες ακόμα υπάρχουν εκθέτοντας τον δήμο .
    Που ειναι ο δήμαρχος
    Που ειναι ο Αντιδημαρχος
    Που ειναι ο εισαγγελέας; Τραγική λογική εδώ ακούμε οτι υπάρχουν φωνές απο την αντιπολίτευση που λένε να τους νομιμοποίησουν βλέπεις ενόψει εκλογών όλοι στήνονται να πάρουν καμία ψήφο πριν της εκλογές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://www.report24.gr/xilwnonte-ta-paranoma-prostegasmata-apo-ola-ta-katastimata-tis-spartis.htm
    έτσι αντιμετωπίζετε το πρόβλημα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και εσυ φίλε χωριάτη μάλλον δεν ξέρεις τι ειναι τα γνωμικα, στο χωριό σου δεν τα λέτε ;
    Εμεις στο δικό μου τα μάθαμε απο μικρά παιδια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τόποτηρητη άνοιξε τα ματιά σου υπάρχουν επαγγελματίες που ακολουθούν το νόμιμο και σήμερα δεν τους ακούει κανείς .Σαβασμος στην πόλη και στην ιστορια της .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΓΡΑΠΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή