Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Χωρίς υπογραφή λογιστή η αυτοπεραίωση.



Ακυρώνεται η παράγραφος 2 της ΠΟΛ. 1008/19.1.2011 του υφυπουργού Οικονομικών.Για την υποβολή δήλωσης αυτοπεραίωσης, κάτω από τα όρια που καθορίζει ο νόμος, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή λογιστή, σύμφωνα με την απόφαση  2445/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η εν λόγω απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ακυρώνει την παράγραφο 2 της ΠΟΛ. 1008/19.1.2011 του
υφυπουργού Οικονομικών, η οποία όριζε ότι όσοι περαιώνουν τις υποθέσεις τους με βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του Ν. 3296/2004 (αυτοέλεγχος), έχουν υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματός τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων.
Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν υπογραφή λογιστή οι δηλώσεις αυτοελέγχου των εμπορικών ή μεικτών επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 100.000 ευρώ και των επιτηδευματιών που ασκούν εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα με έσοδα κάτω των 50.000 ευρώ.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ή το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει ακόμα για το αν η διοίκηση έχει ενσωματώσει νομοθετικά την απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αβεβαιότητα στους φοροτεχνικούς εν όψει της υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος. Ως εκ τούτου,  το υπουργείο θα πρέπει αμέσως να ξεκαθαρίσει το καθεστώς σχετικά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί κατά την υποβολή δήλωσης αυτοπεραίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου