Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Διπλωματικός «πόλεμος» για την Ουκρανία



Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τον νόμο με τον οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνεται η ένταξη της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε μία τελετή στο Κρεμλίνο, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο Πούτιν υπέγραψε το νόμο ο οποίος επικυρώνει τη συνθήκη με την οποία η Κριμαία εντάσσεται στη Ρωσία, καθώς και ένα νόμο με τον οποίο δημιουργούνται δύο νέες διοικητικές περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Κριμαία και η Σεβαστούπολη.


Ο Πούτιν υπέγραψε την ένταξη

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραφαν πολιτική συμφωνία για ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων με την Ουκρανία. Συμφωνήθηκε επίσης να προσπαθήσουν οι δύο πλευρές να απεξαρτηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ενεργειακά η Ουκρανία από τη Ρωσία.

Είχαν προηγηθεί οι επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Στον κατάλογο των ονομάτων που ανακοίνωσε η ΕΕ συμπεριλαμβάνεται και ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Ε.Ε.: Νέα πρόσωπα στον κατάλογο των κυρώσεων

Νέα τιμωρητικά μέτρα επιβλήθηκαν και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το Κρεμλίνο δεν έμεινε με... σταυρωμένα χέρια και απάντησε, ανακοινώνοντας ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε συνολικά εννέα αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πόλεμος κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Μόσχας

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ουκρανία χρωστάει στη χώρα του το ποσό των 11 δισ. δολαρίων από την έκπτωση που της παρείχε η Ρωσία για το φυσικό αέριο.

Εξάλλου, ο Γιατσενιούκ προανήγγειλε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ρωσία «θα δει το ουκρανικό κράτος να προσφεύγει σε διεθνή δικαστήρια». Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσίαhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png προκάλεσε απώλειες «εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην Ουκρανία, υποστήριξε από το Κίεβο ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εθνικοποίησε» δεκάδες εγκαταστάσεις και υποδομές που ανήκουν στο ουκρανικό κράτος. «Δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια αλλά για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου