Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Στις 14 οι θεωρίες για το μυστήριο της Αμφίπολης



Στην ενημέρωση που έγινε χθες το πρωί στο μουσείο της Αμφίπολης η κ. Αννα Παναγιωταρέα, επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής για την προβολή των δράσεων του υπουργείου, υπογράμμισε ότι τόσο το ΥΠΠΟΑ όσο και οι συντελεστές της ανασκαφής στην Αμφίπολη, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις απόψεις Ελλήνων και ξένων που εκφράζονται για το ταφικό συγκρότημα.Η κα. Παναγιωταρέα δήλωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και οι συντελεστές της ανασκαφής παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις ελλήνων και ξένων, οι οποίες έχουν φτάσει τις 14 μέχρι σήμερα.
"Θέλω να γίνει  σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την  ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα" τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Παναγιωταρέα.  "Εχουν, επίσης, διατυπωθεί δύο βασικές απόψεις σε ό,τι αφορά την χρονολόγησή του ταφικού συγκροτήματος.  Η ανασκαφέας, εκτιμώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, εκφράζει στην άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. Αλλωστε, έχει παρουσιάσει την επιστημονική θέση της, κάνοντας δύο ανακοινώσεις,  σε αντίστοιχα αρχαιολογικά συνέδρια..."
Η κα. Παναγιωταρέα πρόσθεσε ότι "είναι νωρίς  να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ερμηνευτικές θεωρίες" κι ότι θα πρέπει να προηγηθεί η ανασκαφέας, "που έχει και την επιστημονική ευθύνη της ανασκαφής  και  διαθέτει και όλα τα δεδομένα".
Οι αρχαιολόγοι προχωρούν με την αφαίρεση του χώματος πίσω από τις καρυάτιδες τα βάθρα των οποίων δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα. Στη συνέχεια, προγραμματίζεται το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή, η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.
Ως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει λυθεί το μυστήριο της Αμφίπολης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Παρασκευή η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη. Την εκτίμηση της Κ. Περιστέρη επανέλαβε και η Αννα Παναγιωταρέα, υπεύθυνη επικοινωνίας για την ανασκαφή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Μουσείο της Αμφίπολης.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, η ανασκαφή της Αμφίπολης έχει απορροφήσει από το 2010 μέχρι σήμερα συνολικά 650.000 ευρώ. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, παρουσιάστηκαν αναλυτικά και  τα οικονομικά στοιχεία της ανασκαφής:
2010: Δόθηκαν 20.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών,  από την Νομαρχία Σερρών.

2011: Δόθηκαν 80.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , από την Περιφέρεια.

2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

2013: Δόθηκαν  90.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.

2014: Δόθηκαν  150.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.

2014: Δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000), ενώ οι χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.
Η κα. Παναγιωταρέα συνόψισε και τις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, όπως επίσης και το τι προβλέπεται για το άμεσο μέλλον: το άνοιγμα, δια της αφαίρεσης του χώματος, του τρίτου θυρώματος, η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου