Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Σάλος στη Βουλή για τις περικοπές στις εξετάσεις



Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την περικοπή των διαγνωστικών εξετάσεων βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων. Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ελεγκτικού συστήματος απέναντι σε σπατάλες και υποστήριξε ότι οι γιατροί θα εξακολουθούν να συνταγογραφούν όποια εξέταση κρίνουν αναγκαία. Από την πλευρά της,
σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει την πρωτοβάθμια υγεία βάζοντας «μαχαίρι», ακόμα και στην αναγκαία πρόληψη και δήλωσε ότι καταψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η υπουργική απόφαση δεν βάζει κάποιο είδος κόφτη στις διαγνωστικές εξετάσεις. Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν όποια εξέταση κρίνουν ότι είναι αναγκαία για τον ασθενή. Δεν δημιουργείται νομικός περιορισμός αλλά ένα ελεγκτικό πεδίο», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για αυξημένες και αδικαιολόγητες δαπάνες, οι οποίες, όπως είπε, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, δείχνουν ότι το 2012 καταβλήθηκαν 429 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, το 2013 καταβλήθηκαν 603 εκατ. ευρώ ενώ στο πρώτο επτάμηνο του 2014 καταβλήθηκαν 393 εκατ. ευρώ -και υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 700 εκατ. ευρώ, αν, όπως είπε, η τάση δεν ανασχεθεί.

«Δεν απαγορεύουμε την ενδεικνυόμενη εξέταση αλλά φτιάχνουμε ένα ελεγκτικό πεδίο ώστε αυτούς τους ανθρώπους που παραβιάζουν τα ιατρικά τους καθήκοντα, να μπορούμε να τους ελέγξουμε», υποστήριξε ο κ. Βορίδης. Και προσέθεσε:

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ακόμα ότι οι κατευθύνσεις για τις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως το τεστ ΠΑΠ, βασίστηκαν στην βιβλιογραφική αναφορά.

«Μπορεί οι γιατροί να αδιαφορούν εγώ όμως δεν μπορώ να κάνω επιστημονικό διάλογο. Σας διαβεβαιώ όμως ότι δεν μας ήρθε από τον ουρανό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και κατέληξε λέγοντας: «Δεν μπορείτε να μας λέτε για τρωκτικά, για ανήθικους, πιάστε τους, και όταν το κάνουμε να σηκώνονται έξαλλοι ορισμένοι και να μιλάνε για δικαιώματα ασθενών τα οποία εμείς παραβιάζουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου