Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Το αίνιγμα του τάφου της Αμφίπολης – Ποιος μπήκε πρώτος και ποιος ο ρόλος της κακοκαιρίας



Το παγκόσμιο ενδιαφέρον τόσο σε επίπεδο ΜΜΕ, όσο και επιστημόνων έχει προκαλέσει όλες αυτές τις μέρες το ταφικό μνημείο που μέρα με τη μέρα αποκαλύπτει σταδιακά τα μυστικά που κρύβονται μέσα. Αρχαιολόγοι απ' όλο τον κόσμο υποκλίνονται στη μοναδικότητα του μνημείου της Αμφίπολης και ζητούν να το προσεγγίσουν. Μάλιστα, ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά με δηλώσεις του πως πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Πρώτα απ' όλα ο όγκος του. Ακόμη και ο μεγαλειώδης τάφος του Φιλίππου του Β' φαίνεται μικρός μπροστά στο μνημείο της Αμφίπολης που η περίμετρός του είναι μισό χιλιόμετρο. Ο όγκος που δείχνει μια σαφή επιρροή από τα αιγυπτιακά μνημεία έχει και χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην Αίγυπτο, όπως οι Σφίγγες – φύλακες, αλλά και το σφράγισμα του τάφου με άμμο και χώμα.
Η επιχωμάτωση του προθαλάμου του ταφικού μνημείου στην Αρχαία Αμφίπολη «ενισχύει την εκδοχή» πως ο τύμβος δεν έχει συληθεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού. Ποιος δεν νιώθει δέος αντικρίζοντας τη λεπτομέρεια στα κτερίσματα, τη μοναδική δουλειά και την επεξεργασία στα χρυσά στεφάνια. Στο τάφο της Αμφίπολης τα ευρήματα (η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αναδείξει ως τώρα μόνο λίγες λεπτομέρειες απ' το μνημείο) δείχνουν ότι το ίδιο το μνημείο αρκεί για να προκαλέσει δέος.
Αναφερόμενος στις εργασίες ανασκαφών στο μνημείο, ο υπουργός είπε ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται επιμελημένη εργασία για την στερέωση της εσωτερικής καμάρας, μια απαραίτητη -όπως τόνισε- δουλειά, «επειδή η αρχαιολογία έχει τους δικούς της κανόνες και ακολουθούνται πλήρως στην Αμφίπολη». «Ας το απολαύσουμε, όπως κάνει ο ελληνικός λαός ο οποίος γοητεύεται από το ξεδίπλωμα της ανασκαφής. Σύντομα θα έχουμε νέα», τόνισε ο υπουργός.
Ποιος μπήκε πρώτος στον τάφο
Εν τω μεταξύ, διίστανται οι απόψεις των αρχαιολόγων για το αν ο μεγαλοπρεπής τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί την ίδια ώρα που οι ανασκαφικές έρευνες προχωρούν βήμα-βήμα και φέρνουν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα.
Αρχαιολόγοι που έχουν πάρει μέρος σε ανασκαφές μακεδονικών τάφων υποστηρίζουν πως οι τρύπες στον τοίχο σφράγισης και στους εσωτερικούς τοίχους είναι ενδείξεις ότι ο τάφος έχει συληθεί. «Όταν βλέπουμε οπή σε μακεδονικό τάφο πριν τον εξερευνήσουμε σημαίνει ότι έχει μπει μέσα τυμβωρύχος», δήλωσε ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Φάκλαρης.
Ωστόσο, με την ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού ενίσχυσε την εκτίμηση ότι ο τάφος πιθανότατα παραμένει ανέγγιχτος παρά τις τρύπες που έχουν βρεθεί. «Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται να αποτελεί μέρος του σχεδίου σφράγισης του τάφου», αναφέρεται σχετικά.
«Ασύλητος για να είναι ένας τάφος πρέπει να βρεθεί εντελώς κενός από χώμα καθαρός και να βρεθούν μόνο τα ευρήματα που απέθεσαν εκείνοι που έκαναν την ταφή», προσθέτει ο Φάκλαρης. Κάτοικοι της περιοχής που γνώριζαν την ανεξέλεγκτη δράση αρχαιοκαπήλων στην Αμφίπολη τα τελευταία 60 χρόνια υποστηρίζουν και αυτοί ότι οι τυμβωρύχοι έσκαβαν επιφανειακά και δεν είχαν τα μέσα για να μπουν σε ένα τέτοιο μνημείο.
Πλέον, το επόμενο βήμα των αρχαιολόγων είναι να αφαιρέσουν όλα τα χώματα που καλύπτουν την εσωτερική είσοδο του τάφου και να εισέλθουν μέσα.
Το ταφικό μνημείο «θωρακίζεται» από τις καιρικές συνθήκες
Προτού η αρχαιολογική σκαπάνη εισέλθει εντός του μνημείου ολοκληρώνονται οι τεχνικές εργασίες θωράκισης του ταφικού μνημείου και του αμέσως περιβάλλοντος χώρου. Φυσικά ο αστάθμητος παράγοντας, καιρός, αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διεξαγωγή των ερευνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου