Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Δείτε το σχεδιάγραμμα με τον υπόγειο τέταρτο θάλαμο της Αμφίπολης



Άκρως προσεκτικά είναι τα βήματα που πραγματοποιεί καθημερινά η ανασκαφική ομάδα αρχαιολόγων στον τάφο της Αμφίπολης υπό την εποπτεία της Κατερίνας Περιστέρη, με την αγωνία για τα μυστικά που κρύβει εδώ και δεκάδες αιώνες ο τύμβος του λόφου Καστά να κορυφώνεται ολοένα και περισσότερο. Έτοιμος να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτηματικά είναι ο τρίτος θάλαμος του επιβλητικού ταφικού μνημείου, του οποίου το βάθος είναι εμφανώς μεγαλύτερο από ό,τι αυτό των προηγούμενων, ενώ από τις εργασίες των αρχαιολόγων με ειδικά γεωτρύπανα προκύπτει και η πιθανότητα ύπαρξης σκαλιών στο
σημείο.




Τύμβος Αμφίπολης
Αναπαράσταση βασισμένη στο σκίτσο του ζωγράφου Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου που αναρτήθηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο «Περί τέχνης ο λόγος» (peritexnisologos.blogspot.gr)

Όπως γνωστοποιήθηκε, ο πρώτος και ο δεύτερος θάλαμος έχουν ύψος περίπου 6,5 μέτρα. Ωστόσο, το ύψος του τρίτου θαλάμου ξεπερνά τα 7 μέτρα και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, το δάπεδό του πηγαίνει ακόμη βαθύτερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, από το βόρειο τοίχο του τρίτου δωματίου, τον λεγόμενο και «κίτρινο τοίχο», ξεκινούν σκαλιά που φτάνουν μέχρι την έκκεντρη πύλη που έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται προς τον τέταρτο θάλαμο.

Η συγκεκριμένη πύλη κατεβαίνει βαθύτερα, είναι μετατοπισμένη προς τ' αριστερά και δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου, ενώ το άνοιγμά της είναι 96 εκατοστά. Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα ανοίγματα, γίνεται ευκόλως αντιληπτή, αφού, αντίστοιχα, η απόσταση ανάμεσα στις δύο Καρυάτιδες αλλά και τις παραστάδες στην είσοδο της πρόσοψης κάτω από τις Σφίγγες, είναι 1,68 μέτρα.

 Συμπεριλαμβανομένης αυτής της μικρής θύρας, οι είσοδοι που μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί είναι τέσσερις. Η πρώτη είναι αυτή κάτω από τις Σφίγγες, η δεύτερη βρίσκεται ανάμεσα στις Καρυάτιδες, ενώ η τρίτη είναι αυτή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και φέρει μαρμάρινο, ιωνικού ρυθμού, περιθύρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου