Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Στη Βουλή έγγραφο-διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών


Η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη καταθέτει ως αναφορά  προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας το με αριθ. πρωτ. 755/24.09.2014 έγγραφο-διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών για την επικείμενη κατάργηση του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας (Τ.Τ.Υ.Ε.) Πέλλας.
Από το εν λόγω έγγραφο προκύπτει ότι η ενδεχόμενη κατάργηση του ήδη υποστελεχωμένου και ανενεργού αυτού Τμήματος (λόγω της συνταξιοδότησης του μοναδικού υπαλλήλου που υπηρετούσε σε αυτό)...
θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Πέλλα που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους (δεδομένης και της εποχιακής φύσεως πολλών επιχειρήσεων στην περιοχή που ασχολούνται με την επεξεργασία φρούτων και λαχανικών) να μείνουν χωρίς έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας και της υγιεινής της εργασίας.
Η βουλευτής παρακαλεί για την εξέταση των αιτημάτων του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών και τις ενέργειές του Υπουργείου για τη διατήρηση της νευραλγικής Υπηρεσίας του Τ.Τ.Υ.Ε.

Ακολουθεί η Αναφορά

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας


Θέμα: Σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του Τμήματος Υγειονομικής και Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας Πέλλας

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη καταθέτει ως αναφορά το με αριθ. πρωτ. 755/24.09.2014 έγγραφο-διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών για την επικείμενη κατάργηση του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας (Τ.Τ.Υ.Ε.) Πέλλας.
Απο το εν λόγω έγγραφο προκύπτει ότι η ενδεχόμενη κατάργηση του ήδη υποστελεχωμένου και ανενεργού αυτού Τμήματος (λόγω της συνταξιοδότησης του μοναδικού υπαλλήλου που υπηρετούσε σε αυτό) θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Πέλλα που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους (δεδομένης και της εποχιακής φύσεως πολλών επιχειρήσεων στην περιοχή που ασχολούνται με την επεξεργασία φρούτων και λαχανικών) να μείνουν χωρίς έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας και της υγεινής της εργασίας.
Παρακαλούμε για την εξέταση των αιτημάτων του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών και τις ενέργειές σας για τη διατήρηση της νευραλγικής Υπηρεσίας του Τ.Τ.Υ.Ε.


Η Καταθέτουσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη


Το έγγραφο-διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών έχει ως εξής:

Προς :
κ. Υπουργό Εργασίας
Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ Ιωάννη Βρούτση  

ΘΕΜΑ : Διαμαρτυρία για κατάργηση - συγχώνευση
Τεχνικού Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Πέλλας
Με έντονη ανησυχία πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ σχέδιο για την αλλαγή  της οργανωτικής και διοικητικής δομής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που η μαύρη εργασία στη χώρα ξεπερνά κάθε προηγούμενο, σε μια στιγμή που η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας αυξάνεται, οι επιχειρήσεις - φάντασμα φυτρώνουν σαν μανιτάρια, ενώ η εισφοροδιαφυγή βουλιάζει τα ταμεία στα ελλείμματα.
Επιπλέον με το σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας, όπως προκύπτει και από  το οργανόγραμμα των νέων Υπηρεσιών Επιθεώρησης  καταργείται το ήδη  υποστελεχωμένο (γιατί μετά την συνταξιοδότηση του υπαλλήλου είναι ανενεργό) Τμήμα Υγειονομικής και Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας Πέλλας το οποίο αναμέναμε να στελεχωθεί και να λειτουργήσει καθώς χιλιάδες άτομα (εργατικό δυναμικό) και εκατοντάδες επιχειρήσεις στην ΠΕΛΛΑ  κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς έλεγχο της Ασφάλειας Εργασίας από το αρμόδιο για τον έλεγχο αυτό Τμήμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της εποχιακής φύσεως πολλών επιχειρήσεων στην περιοχή (επεξεργασία φρούτων -λαχανικών) είναι  ιδιαίτερη ανάγκη για τακτικούς ελέγχους στον τομέα της  ασφάλειας και υγιεινής της  εργασίας.
Επίσης  έλεγχοι και πολλές εκατοντάδες κυρώσεις από ιδρύσεως Τ.Τ.Υ.Ε. εκθέσεις ατυχημάτων, εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις υποβαθμίζονται.
Η επιλογή του υπουργείου να κλείσει συγκεκριμένα  μόνο τμήματα Τ.Τ.Υ.Ε. του  ΣΕΠΕ άραγε με ποια κριτήρια έχει γίνει;
Η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων στο Ν. ΠΕΛΛΑΣ τίθεται σε κίνδυνο με τα σχεδιαζόμενα μέτρα με δεδομένο ότι τα αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν στη  Θεσσαλονίκη έχουν δηλώσει αδυναμία να παρακολουθήσουν την περιοχή μας καθώς ο όγκος εργασίας τους είναι ήδη πολύ μεγάλος.
Ζητείται από τους αρμόδιους φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο να μεριμνήσει για την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων στο Νομό ΠΕΛΛΑΣ, για την εξασφάλιση της συνέχισης του  ελέγχου της εφαρμογής της Εργατικής Νομοθεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία των Εργαζομένων στο Νομό, μέσω της διατήρησης της νευραλγικής Υπηρεσία του Τ.Τ.Υ.Ε. της στελέχωσης της με ειδικευμένο προσωπικό.
Αξίζει  να σημειωθεί ότι η υπηρεσία στεγάζεται  σε δημόσιο κτήριο (κτήριο του πρώην  ΟΕΕ) στην Έδεσσα χωρίς κόστος ενοικίων, σε πλήρως  εξοπλισμένο  χώρο.
Για το ΕΚΓ
Η Πρόεδρος         Ο Γεν. Γραμματέας

Ζουρνατζίδου Θεανώ Χρυσογωνίδης Σαράντης


Κοινοποίηση  

κ. Υφυπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Β Κεγκέρογλου

 κ. Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε.
κ.κ. Βουλευτές Ν. ΠΕΛΛΑΣ
κ. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕΛΛΑΣ
κ. Δήμαρχο Έδεσσα
Μ.Μ.Ε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου