Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΒΟΜΒΑ στο ΠΑΣΟΚ. Επιστολή Παπανδρέου για αλλαγή ηγεσίας μέσα από έκτακτο συνέδριο.

Βόμβα» στο ΠΑΣΟΚ θέτοντας ζήτημα ανάδειξης νέας ηγεσίας από τη βάση ύστερα από έκτακτο Συνέδριο με «τίτλο» «Ολα από την αρχή» έριξε χθες αργά το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου, στέλνοντας γραπτώς τις προτάσεις του στον αρχηγό του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο πρώην πρωθυπουργός με την κίνησή του, όπως εκτιμούν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τορπιλίζει αυτήν την κρίσιμη στιγμή την προσπάθεια ενίσχυσης της παράταξης αλλά και, το κυριότερο, της χώρας για την ασφαλή έξοδο από την κρίση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να απαντήσει με σκληρό και ξεκάθαρο τρόπο στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας το αίτημά του και εξηγώντας ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά χωρίς καθυστέρηση ή αμφιβολίες στη διεξαγωγή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης τον Γενάρη. Η πλευρά Παπανδρέου πάντως εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και συλλογής υπογραφών από στελέχη ανά την Ελλάδα ζητώντας Εκτακτο Συνέδριο και νέα αρχή από μηδενική βάση με ανοιχτό μητρώο μελών.

Κρίσιμες στιγμές
Εμπειρα στελέχη κάνουν λόγο για έναν οιονεί εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενώ εξελίσσονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την «επόμενη μέρα» και «έρχεται» και η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Η «επιστολή» προς την ηγεσία της Χ. Τρικούπη έφτασε ενώ ο Ευ. Βενιζέλος βρισκόταν σε περιοδεία στο Κιλκίς. Στενοί συνεργάτες του απέφυγαν να κάνουν σχόλιο εν θερμώ και παρέπεμπαν σε αποφάσεις που έχει λάβει ήδη η Κεντρική Επιτροπή για τη «μετάβαση» στη Δημοκρατική Παράταξη.
Με το «γράμμα» του ο Γ. Παπανδρέου απευθύνεται σε «κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για την πορεία του τόπου, κοινοποιώντας τις σκέψεις του και την πρότασή του γραπτώς, μακριά από ενδιάμεσους και ψιθύρους».
Σκοτώνει την ουσία -υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός- η ενασχόληση με το κομματικό «καπέλο», με την ονοματολογία, αλλά και τις όποιες μεταμορφώσεις του Κινήματος. Κάνοντας επίθεση στη δικομματική κυβέρνηση και στη διακυβέρνηση Καραμανλή, τονίζει ότι «το Κίνημα αιμορραγεί και πλέον ψυχορραγεί» χωρίς θέσεις και συμμετοχή και προτείνει Εκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να λύσουν τα «υπαρξιακά» τους, τα θέματα που αφορούν τις θέσεις, το όνομα, το σύμβολο και άλλα, για να προκληθεί ένα σοκ ανάνηψης και στη συνέχεια εκλογή νέου προέδρου από τη βάση.
Ο κ. Παπανδρέου λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν προτίθεται να είναι στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης.
Ευρύτερος στόχος του, κατά τα λεγόμενά του, είναι «μια νέα Προοδευτική Διακυβέρνηση για μια Νέα Αλλαγή» και επιρρίπτει ευθύνες για την ισοπέδωση του ΠΑΣΟΚ καλώντας την ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες «με δημιουργικό πνεύμα».

Συνάντηση με Βενιζέλο
Στήριξη Σημίτη στη Δημοκρατική Παράταξη

Τα επόμενα βήματα που θεωρεί αναγκαία για τη συγκρότηση ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου, ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε ο Κώστας Σημίτης στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη χθεσινή συνάντηση.
Με προφανή διάθεση, από την πρώτη στιγμή, να στηρίξει το εγχείρημα για την ενοποίηση των κεντροαριστερών δυνάμεων, ο κ. Σημίτης εξήγησε σύμφωνα με πληροφορίες στον κ. Βενιζέλο ότι απαιτούνται άμεσα κινήσεις προσέγγισης και ανοιχτής ειλικρινούς συζήτησης με πρόσωπα που μπορούν να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια και να σηματοδοτήσουν την «εκκίνηση» για τη δημιουργία του ισχυρού προοδευτικού πόλου, ο οποίος θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα για το επόμενο εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας το ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε το πρώτο βήμα, ωστόσο πιστεύει ακράδαντα ότι οι προσδοκίες θα διαψευστούν αν δεν αρχίσει τώρα η διαβούλευση με Κινήσεις και πρόσωπα, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές και τα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και συνομιλούν σήμερα με το Ποτάμι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ραντεβού των κ. Σημίτη και Βενιζέλου επικράτησε κλίμα συνεργασίας και συμφωνίας, εν αντιθέσει με το τετ α τετ των κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου, όπου κυριάρχησαν οι οι διαφωνίες για την πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης.
«Είχαμε μια πολύ ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων, τόσο για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου, όσο και για τις ανοιχτές διεθνείς κρίσεις και ιδίως για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε στη γραπτή δήλωσή του ο Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση με τον Κ. Σημίτη «μιλήσαμε και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση, όπου το μείζον ζήτημα είναι η σταθερότητα του τόπου και η διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης γύρω από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας - τον ενημέρωσα δε για την πορεία προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, κορμός της οποίας είναι φυσικά το ΠΑΣΟΚ».
Ο Κ. Σημίτης είναι της άποψης ότι η κυβέρνηση πρέπει σταθερά και μεθοδικά να κλείσει τον γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε να περάσει ενισχυμένη στην επόμενη φάση της διαβούλευση. Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σημίτης εκτιμούν ότι είναι εφικτή η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου