Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Η Αμφίπολη φώτισε τις γκρίζες μέρες των Ελλήνων



Οι Έλληνες είναι απελπισμένοι για ήρωες αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters και μιλά για τη σπουδαιότητα του τάφου της Αμφίπολης στη ζωή τους, καθώς επί χρόνια δίνουν έναν οικονομικό αγώνα μιας ταπεινωτικής διάσωσης.Το δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη. Μία αρχαιολόγο που έσκαβε στην αφάνεια, έως ότου ανακάλυψε έναν μαρμάρινο τάφο της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έχει γίνει το πρόσωπο των τελευταίων μηνών.
Το Reuters μιλά επίσης για το πρόσωπο που είναι ενταφιασμένο στον Τύμβο Καστά: Ο τάφος
μπορεί να είναι η τελευταία κατοικία της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης, ή της μητέρας του Ολυμπιάδας, ή ενός από τους στρατηγούς του, σύμφωνα με τις θεωρίες που επικρατούν.

Ωστόσο, αναφέρεται πως η Αμφίπολη είναι το μικρό θαύμα των Ελλήνων: «Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανυπομονεί για κάποια καλά νέα».

«Αναβιώνει τις ελπίδες των Ελλήνων που παρά τον μεγάλο αγώνα τους για επιβίωση, υπάρχει ένα 'άγιο δισκοπότηρο' που θα τους επανασυνδέσει με μια περίοδο δόξας και εξουσίας» δηλώνει ο Χρήστος Κεχαγιάς, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Σε περιόδους κρίσης, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους».

Και υπογραμμίζει
: «Όλοι είναι αποσβολωμένοι από τα ευρήματα του τάφου – ένα βοτσαλωτό μωσαϊκό που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης, δύο γλυπτές Καρυάτιδες και σκελετικά ευρήματα από έναν ασβεστολιθικό τάφο που έχουν σταλεί για αναγνώριση».

«Είναι πολύ ασυνήθιστη η διαρκής κάλυψη των αρχαιολογικών εργασιών», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ραπ, κλασικός αρχαιολόγος και διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα. «Έχει γίνει σαν ένα τηλεοπτικό reality».

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στις πολιτικές σκοπιμότητες που περιβάλλουν την Αμφίπολη, τονίζοντας πως η αντιπολίτευση επέκρινε τον Σαμαρά ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα.

Και αναφέρει:
«Ακόμη και οι γελοιογράφοι διακωμωδούν την ανασκαφή: ένα σκίτσο δείχνει τον Σαμαρά να κάνει έκκληση στους αρχαιολόγους να εντοπίσουν την ταυτότητα του νεκρού προκειμένου να πληρώσει το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, μια άλλη δείχνει τους οικονομολόγους να σκάβουν στην Αμφίπολη, σε μια προσπάθεια για μια φευγαλέα ανάπτυξη».

Τέλος, αναφέρει πως αρκετοί υποστηρίζουν ότι μια ανασκαφή δεν πρόκειται να άρει τις τύχες μια χώρας όπου πάνω από το 25% είναι άνεργοι και το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά το 1/3 από την έναρξη της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου