Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Χάος στην Υγεία: "Γράφονται" περισσότερες ιατρικές εξετάσεις από την Ισπανία των πενταπλάσιων κατοίκων

Αλόγιστες είναι οι σπατάλες που γίνονται στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και της Απάτης στον τομέα της Υγείας (EHFCN) Paul Vincke.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας υπάρχει «οργασμός» ως προς τη ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών, καθώς οι ιατρικές εξετάσεις που γράφονται είναι όσες και στην Ισπανία, η οποία όμως έχει πέντε φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας!

Το φαινόμενο αυτό, καθώς και τα «φακελάκια», που υπολογίζεται ότι φτάνουν το απίστευτο ποσοστό του 14-17% της συνολικής δαπάνης υγείας στη χώρα μας, αποτελούν τους κεντρικούς πυλώνες διαφθοράς στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 30% των δαπανών υγείας στην Ευρώπη είναι σπατάλη λόγω κακοδιοίκησης, διαφθοράς και απάτης, ποσοστό που στην Ελλάδα θα μεταφραζόταν σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Με αφορμή τη 10η συνδιάσκεψη του Δικτύου που πραγματοποιείται στην Αθήνα τα στοιχεία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην Ελλάδα ξοδεύονται:

- 65 εκατομμύρια ιατρικές συνταγές τον χρόνο
- 100 εκατομμύρια παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις
- 200 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων
- 1,5 εκατομμύριο αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου