Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Γραμμή στήριξης ECCL εξετάζει η ευρωζώνη – την επόμενη βδομάδα επιστρέφει η τρόικα



Μια προληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα που θα έχει τη μορφή του εργαλείου ECCL, που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), είναι το κυρίαρχο σενάριο που εξετάζει η ευρωζώνη για τη μετά μνημόνιο εποχή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του σώματος στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πάντως πως προϋπόθεση για τη λήψη τελικών αποφάσεων είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, προσθέτοντας πως οι ελληνικές Αρχές και οι δανειστές προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές που παραμένουν στα εκκρεμή ζητήματα.


Ο νέος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως η τριμερής θα επιστρέψει στην Αθήνα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σχετικέ με το ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως η θέση του Eurogroup για την ώρα είναι το Ταμείο να έχει κάποια εμπλοκή στη μετά μνημόνιο εποχή στην Ελλάδα. Διευκρίνισε όμως πως η ακριβής μορφή της συμμετοχής του Ταμείου να μην έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Ο ECCL

Σημειώνεται πως τυχόν υπαγωγή στη γραμμή ECCL προβλέπει συγκεκριμένους όρους για χρήση των διαθέσιμων χρημάτων στήριξης, που τυπικά θα επιτρέπουν στους εταίρους να «παγώσουν» τη γραμμή αν κριθεί απαραίτητο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε πως οι ακριβείς όροι δεν έχουν διαμορφωθεί, καθιστώντας όμως σαφές πως το εργαλείο ECCL προβλέπει «επιτήρηση» (monitoring) των κρατών που τη χρησιμοποιούν.

Απέφυγε πάντως να δεσμευθεί για το μέγεθος της γραμμής, σημειώνοντας μάλιστα πως θα πρέπει πρώτα να αποφασιστεί και ο ρόλος του ΔΝΤ.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου